07 Жовтня 2017 Новини

Що робити, якщо страховий агент привласнив Ваші гроші за поліс ОСАГО

На сьогоднішній день більшість договорів страхування ОСЦВ полягає на виїзді. Це пов’язано з небажанням клієнтів витрачати час на відвідування офісу страхової компанії і проханням доставити поліс додому або на роботу. Але при цьому дуже багато клієнтів стикаються з фактами розкрадання страхових платежів страховими агентами, які здійснюють доставку або оформлення договору страхування на виїзді. Дуже часто це з’ясовується після настання страхової події, що створює серйозні проблеми, а іноді і призводить до відмов у виплаті страхового відшкодування.

Щоб попередити негативні наслідки необхідно оформляти замовлення договору страхування в надійних місцях. На сьогодні величезна кількість сумнівних страхових посередників пропонує оформлення договорів страхування з незрозумілими знижками, які перевищують навіть найвищі розміри комісійної винагороди, що виплачується страховими компаніями. Тому потрібно бути пильним вже на етапі замовлення договору страхування, не гнатися за мінімальною ціною і уникати послуг сумнівних осіб. Крім цього, при замовленні договору страхування бажано уточнити, що Ви отримаєте в підтвердження оплати страхового платежу, якщо віддасте гроші готівкою, який статус людини, який буде приймати у Вас гроші, чи є він страховим агентом, чи може уявити документ, що підтверджує його повноваження. Не має сенсу зв’язуватися з людьми, які не можуть підтвердити своїх повноважень від страхової компанії, а також не готових видати документ, що підтверджує отримання ними страхового платежу, в крайньому випадку, це може бути навіть розписка. Крім того, через кілька днів після оформлення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів має сенс зайти на сайт Моторного (транспортного) страхового бюро України та перевірити дійсність договору страхування. Це можна зробити як за номером поліса, так і за номером Вашого автомобіля.

Якщо все ж ДТП сталося, і Ви виявили, що договір страхування ОСАГО не був оплачений страховим агентом. Потрібно спробувати відразу вирішити це питання зі страховою компанією і отримати від них письмові гарантії визнання ДТП страховою подією, а також проведення виплати страхового відшкодування відповідно до чинного законодавства. Справа в тому, що на відміну від добровільних договорів страхування, момент вступу обов’язкового договору страхування в силу врегульовано нормативними документами. З огляду на особливості форми бланка та вимоги чинного законодавства, договір обов’язкового страхування вступає в силу з моменту початку його дії (точний час і дата заповнюються в бланку). При цьому в бланку договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів заповнюється графа із зазначенням часу і дати оплати страхового платежу. За цим потрібно стежити, дана графа повинна бути обов’язково заповнена. Відповідно, Ви завжди можете апелювати до того, що уповноважений представник компанії прийняв страховий платіж, що підтверджується відміткою в договорі страхування, фотокопіями документів, що підтверджують повноваження агента і, в ідеалі, платіжним документом або розпискою. Опинившись у такій ситуації багато, не знаючи своїх прав, здаються і починають самостійно вирішувати питання відшкодування шкоди безпосередньо з винуватцем. Страховики посилаються на факт відсутності страхового платежу і намагаються переконати клієнта в тому, що вони не несуть відповідальності. Але в даному випадку така позиція є невірною, а така поведінка представників страхової компанії некоректним. Справа в тому, що для відмови у виплаті страхової компанії необхідно визнати такий договір страхування недійсним, а зробити це можна тільки в судовому порядку. Це тривала процедура за часом, яка, як правило, перевищує встановлені законодавством терміни виплати страхового відшкодування. При цьому Ви також повинні будете брати участь в судовому засіданні, і приводити свої аргументи на підтвердження дійсності договору страхування.

Тому, щоб не ускладнювати ситуацію, що виникла, за відсутності письмових гарантій страхової компанії щодо виплати страхового відшкодування, має сенс звернутися зі скаргами в Моторне (транспортне) страхове бюро України, а також Національну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України зі скаргами. Розгляд скарг до моменту судового розгляду дасть набагато більше шансів позитивно вирішити проблему і не витрачати зайві ресурси на суперечки зі страховою компанією або проведення компенсації збитку.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити