28 Серпня 2019 Новини

Чи можна оскаржити відмову у виплаті, якщо винуватець ДТП керував авто на єврономерах

Останнім часом набули розповсюдження випадки, коли страхові компанії відмовляють у виплаті страхового відшкодування за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності в тих випадках, коли винуватцем ДТП є їхній клієнт, але його автомобіль знаходиться на єврономерах. Здавалося б, ситуація абсурдна, якщо страхова компанія прийняла страховий платіж, свідомо оформила договір страхування, де забезпечений автомобіль знаходився на еврорегистрации, а тепер відмовляється виконувати взяті на себе зобов’язання. Однак чіткої однозначної позиції контролюючих органів за таких відмов немає.

Як правило, страхові компанії посилаються на порушення водієм п. 4 ст. 380 Митного кодексу України, згідно з яким тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби для особистих потреб. Враховуючи схеми ввезення таких автомобілів в Україну у 99,9% за кермом у момент ДТП виявляються зовсім не ті люди, які їх ввозили на митну територію України. Відповідно таким чином страховики ставлять під сумнів законність перебування такого транспортного засобу в Україні, а також факт страхування відповідальності конкретного водія, який не ввозив автомобіль на митну територію України.

Ситуація, що склалася, як мінімум, не логічна. Перше – при чому тут потерпілі, якщо хтось неправильно ввіз автомобіль на митну територію України, страховик його нібито «неправильно застрахував» і взяв гроші. Відповідно виникає питання – наскільки даний підхід відповідає принципам інституту страхування цивільно-правової відповідальності взагалі. По-друге, якщо дотримуватися позиції таких страхових компаній, то відповідальність має нести Моторне (транспортне) страхове бюро, оскільки за логікою таких страховиків відповідальність водіїв транспортних засобів не застрахована. Позиції Бюро у нас поки що немає, чи буде воно проводити регламентні виплати у таких випадках чи ні. Ну і останнє – питання залишається вирішувати виключно в судовому порядку і пред’являти позов до страхової компанії, яка таким чином відмовила у виплаті страхового відшкодування, так і до Бюро.

До речі, ущербність такої позиції страхових компаній вже підтвердив і Верховний Суд своєю Постановою № 910/14693/17 від 08 квітня 2019 року. Також велике питання викликать і правові підстави, а також вибірковість видачі такої інформації митними органами. Оскільки ряду страховиків таку інформацію не дають, посилаючись на те, що дана інформація є конфіденційною.

Якщо все ж так сталося, що Ви потрапили в таку ситуацію – ні в якому разі не опускайте руки, за свої гроші в такому випадку можна і потрібно боротися. Звертайтеся, ми працюємо з такими справами і завжди будемо раді Вам допомогти.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити