09 Січня 2023 Новини

Що 2023 рік готує страховому ринку

Новели Закону України “Про страхування”

1 січня 2024 року впроваджується новий Закон України “Про страхування”, який системно змінює підхід до регулювання та нагляду за ринком страхування, що сприятиме його оздоровленню і подальшому розвитку. Фахівці НБУ протягом 2023 року розробляють нові нормативно-правові акти та вносять зміни до діючих, які продовжать ідеологію нового регулювання ринку.

Впровадження МСФЗ 17 “Страхові контракти”

Страховики підтримують перехід на МСФЗ 17. Водночас НБУ продовжує проводити консультації зі Світовим банком та Міністерством фінансів України щодо можливого відтермінування строку обов’язкового застосування МСФЗ 17 в Україні.

Податкове стимулювання страхування

Експерти НБУ працюють над змінами законодавства щодо податкового стимулювання страхування: розширенню визначень пільгових категорій договорів, урегулюванню питань оподаткування виплат за договорами страхування життя, розширенню неоподатковуваних лімітів для роботодавців.

Зміни торкнуться і non-life страхування: визначення договору медичного страхування для оподатковування однаково незалежно від отримувача виплати та врегульовання нюансів оподаткування операцій з нерезидентами.

Зміни до Податкового кодексу України було погоджено з Міністерством фінансів, отже незабаром законопроєкт має бути переданий до Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики.

Валютні питання

Нещодавно НБУ пом’якшив валютні обмеження для страховиків щодо перестрахування нерезидентам та дозволив страховикам купувати валюту та перераховувати її за кордон для оплати страхових платежів за деякими договорами перестрахування, укладеними з нерезидентами, що дасть змогу зберегти безперервну роботу страхового ринку країни.

НБУ опрацьовує можливості подальшого розблокування валютних операцій за договорами перестрахування з перестраховиками-нерезидентами, ураховуючи потреби представників фінансового ринку та бізнесу й завдання захисту міжнародних резервів та збереження макрофінансової стабільності. Водночас установлено чіткі вимоги для здійснення відповідних операцій, про які ми писали нещодавно у дописі 

Поділитись:

Читайте також

Оцінка авто після ДТП Онлайн

Унікальний сервіс на нашому сайті, дозволить Вам в кілька кліків отримати попередню оцінку збитків.

Оцінити збиток авто після ДТП

Подати скаргу на страхову компанію

В спеціальному розділі, Ви можете написати скаргу на дії Страхової компаніїї, яка буде автоматично відправлена до відповідних органів в залежності від типу страхування та типу скарги.

Подати скаргу онлайн

Пакет "Економ"

Ми пропонуємо лімітований комплект консультацій та підготовку комплекту документів для звернення до суду.

Подальші дії Ви зможете виконати самостійно.

Замовити

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити