16 Листопада 2023 Новини

Критерії оцінки ризиковості діяльності страховиків та проведення їх перевірок оновлено – НБУ.

Національний банк України оновив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення діяльності учасниками страхового ринку та небанківських фінансових послуг та їх суспільна важливість.

Встановлено наступне:

  1. уточнено критерії для визначення груп суспільної важливості для страховиків, кредитних спілок, фінансових компаній, лізингодавців та ломбардів;
  2. визначено чіткий перелік учасників ринку, які підлягають оцінюванню за встановленими критеріями;
  3. зазначено додаткові умови для присвоєння учаснику ринку найвищого ступеня ризику тощо.

Періодичність проведення планових інспекційних перевірок учасників ринку небанківських фінансових послуг та інтенсивність наглядових дій під час безвиїзного нагляду на ринку небанківських фінансових послуг визначатиме Національний банк України за результатами оцінювання.

Національним банком проводитиметься оцінка ступеня ризику та оцінка суспільної важливості учасника ринку один раз на рік, не пізніше 15 грудня року, в якому проводиться оцінка. Періодом оцінювання учасника ринку є період із 1 жовтня попереднього року до 30 вересня поточного року. За оновленими критеріями НБУ складе план проведення планових інспекційних перевірок учасників ринку на 2024 рік.

До плану інспекційних перевірок не включатимуться учасники ринку з місцезнаходженням на дату оцінювання в населених пунктах територіальних громад, включених до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Постанова Правління НБУ №143 від 8 листопада 2023 року «Про затвердження Положення про встановлення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення діяльності учасниками ринку небанківських фінансових послуг, їх суспільна важливість» набирає чинності з 11 листопада 2023 року.

Зазначеним вище Положенням визначаються критерії, за якими НБУ оцінює суспільну важливість учасників ринку з метою визначення інтенсивності наглядових дій (періодичності проведення планових інспекційних перевірок; під час здійснення безвиїзного нагляду) щодо учасників ринків небанківських фінансових послуг, державне регулювання і нагляд за діяльністю яких здійснює Національний банк України, та порядок їх застосування.

Затверджене постановою Правління НБУ від 11 грудня 2020 року №157   «Положення про встановлення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення діяльності учасниками ринку небанківських фінансових послуг, їх суспільну важливість, на підставі яких визначається періодичність проведення планових інспекційних перевірок, та порядок їх застосування» втратило чинність згідно з постановою Правління Національного банку України від 09 листопада 2023 року №144.

Поділитись:

Читайте також

Оцінка авто після ДТП Онлайн

Унікальний сервіс на нашому сайті, дозволить Вам в кілька кліків отримати попередню оцінку збитків.

Оцінити збиток авто після ДТП

Подати скаргу на страхову компанію

В спеціальному розділі, Ви можете написати скаргу на дії Страхової компаніїї, яка буде автоматично відправлена до відповідних органів в залежності від типу страхування та типу скарги.

Подати скаргу онлайн

Пакет "Економ"

Ми пропонуємо лімітований комплект консультацій та підготовку комплекту документів для звернення до суду.

Подальші дії Ви зможете виконати самостійно.

Замовити

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити