05 Серпня 2019 Новини

Залиття через несправність центральних стояків подачі води і каналізації – хто зобов’язаний відшкодувати збиток

Однією з поширених причин залиття квартир є несправність систем централізованого водопостачання та водовідведення. Мова йде про забруднення або порушення цілісності центральних стояків подачі води і каналізації. Тому дуже актуальним є питання – хто повинен відшкодовувати збитки в таких випадках.

Відповідно до ч.ч. 2, 4 ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник.  Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які залежно від цивільно-правових договорів можуть бути споживачем, виконавцем або виробником.

Традиційно в таких випадках намагаються пред’являти претензії ЖЕКу, однак це не завжди вірно.  Необхідно розбиратися, хто в даному випадку є виконавцем за договором надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення. У деяких випадках управитель, балансоутримувач, а іноді і власник, укладає окремо договір на отримання таких послуг.

Порядок укладання договору, обліку наданих послуг та розподілу відповідальності регулюється Постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21 липня 2015 року.  Саме п / п.  5, 10, 12 п. 32 зазначеної Постанови зобов’язують виконавця за договором надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення утримувати в належному стані зазначені системи і усувати несправності.  Більш того, п / п.  18 п. 32 цієї ж Постанови передбачено відповідальність виконавця за неналежне виконання своїх обов’язків.

Тому завжди необхідно уточнювати – хто є виконавцем за договором надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення, саме ця особа і має бути відповідачем у справі.

 

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити