14 Серпня 2017 Новини

Як правильно застрахувати свою нерухомість

Проблеми з нерухомістю насправді не рідкість, як помилково багато хто припускає. Наприклад, з останніх подій можна відзначити – вибух будинку по вул. Бурмістенка в Києві 26 липня 2017 року, вибух будинку на Голосіївському проспекті в Києві 08 липня 2017 року, вибух в квартирі по вул. Регенераторна у Києві 27 квітня 2017 року. Це, не кажучи вже про численні пожежі і затоплення, які відбуваються щодня. Очевидно, що збитки, пов’язані з пошкодженням нерухомого майна, є значними і в більшій мірі стосуються житла. Тому швидко вирішувати питання своїми силами зможуть одиниці. Незважаючи на це в Україні не дуже поширене страхування нерухомості.

На сьогодні страхові компанії пропонують страхування майна за класичними договорами (на його повну ринкову вартість) і експрес-програми (комплексний договір, що включає кілька видів страхування на фіксовані невеликі суми). З використанням класичних договорів страхують безпосередньо конструкцію, а також внутрішню обробку приміщення. Щоб не потрапити в неприємну ситуацію краще укладати два договори страхування – один на конструкцію і інший на обробку. Або ж наполягати на тому, щоб страхові суми і франшизи за договорами страхування були розподілені окремо на конструкцію і обробку. Зазвичай на цьому етапі багато припускаються помилок і потім втрачають значну частину страхового відшкодування.

Наприклад, при оцінці квартири з оздобленням в 2 мільйони за таким договором страхування буде загальна франшиза. При цьому вона буде обчислюватися із загальної страхової суми, де більшу питому вагу займає конструкція. У разі заподіяння шкоди тільки внутрішній обробці (наприклад, в результаті затоплення) франшиза буде розраховуватися і з вартості конструкції. Тобто, якщо франшиза за таким договором – 1%, то в наведеному прикладі вона складе – 40 тисяч гривень. А якби страхові суми були б розділені, то франшиза бралася б від вартості обробки. Наприклад, вартість конструкції 1,5 мільйона гривень, а вартість обробки 500 тисяч гривень, то розмір франшизи в аналогічному випадку затоплення становив би 5000 гривень. За вартістю – страхування конструкції будинку або квартири буде в діапазоні 0,08 – 0,3%, а страхування обробки в діапазоні 0,3% – 0,5%. Що стосується експрес-програм страхування, то вони не будуть зручні для всіх. Така програма включає, як правило, страхування конструкції, страхування обробки, страхування рухомого майна, страхування відповідальності перед третіми особами. Цей договір дуже просто зробити висновок – огляд майна не проводиться. Але потрібно мати на увазі, що договір експрес-страхування має суттєвий недолік у вигляді дуже низьких лімітів відповідальності страховика. Наприклад, ліміт виплати по конструкції по більшості таких договорів становить до 50000 гривень, по обробці до 15000 – 20000 гривень, по відповідальності до 10000 гривень. Ще одним недоліком таких договорів є більш жорсткі умови страхування в частині дотримання експлуатаційних вимог. Але ці договори страхування мають перевагу у вигляді ціни. Такий мінімум страхового захисту коштує від 200 – 400 гривень.

Ще одним важливим компонентом при вирішенні питання про страхування нерухомості є страхування відповідальності. Більшість автовласників купують поліс ОСАГО на автомобіль, але навіть не замислюються про подібне договорі для квартири. Хоча заподіяння шкоди сусідам, також пов’язане з негативом, який ускладнюється тим, що сторони конфлікту один одного знають, їм далі продовжувати жити по сусідству, а також тим, що у них, як правило, достатня кількість спільних знайомих, яким стане відомо про цю історію . Найчастіше заподіяння шкоди сусідам пов’язано з затопленнями, рідше з пожежами та вибухами. Найпростіше в цій ситуації цивілізовано вийти з конфліктної ситуації, рекомендувавши сусідам звернутися в свою страхову компанію. Це також коштує не дорого. Наприклад, при страхуванні відповідальності на 100000 гривень страховий платіж складе близько 1000 гривень на рік, що можна порівняти з ціною страхування ОСАЦВ автомобіля в Києві.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити