02 Червня 2017 Новини

Верховний суд України назвав умови, за яких страховик не має права вимагати регрес з винуватця ДТП по ОСАГО

Верховний суд України прийняв Постанову по справі №6-2011цс16. Тепер у водіїв-винуватців ДТП з’явився шанс не платити своїм страховим компаніям по регресах по ОСАГО при порушенні правила обов’язкового повідомлення страховика про страхову подію.

Неповідомлення страховика про ДТП – поширена причина для регресу. Однак новий висновок Верховного суду надає винуватцю, який надав повідомлення про ДТП із запізненням право не платити гроші страховику по регресу.

Було. Згідно з чинним законодавством України, власник поліса ОСЦПВВНТЗ зобов’язаний в триденний термін повідомити своєму страховику, що він потрапив у ДТП, в ході якого постраждали інші сторони (автомобіль, водій або пішохід).

Якщо такого інформування не відбувалося, то страховик, який оплачував ремонт пошкодженої машини або лікування постраждалої людини, до недавнього часу завжди мав право вимагати всі витрачені гроші з винуватця ДТП, неповідомившого протягом трьох діб про факт аварії (з одним винятком: якщо у людини не було можливості повідомити про це, якщо він сильно постраждав і знаходився в лікарні без свідомості).

У новій Постанові ВСУ кажуть, що, якщо страхова компанія отримала всю інформацію про ДТП від постраждалої сторони, а не від винуватця протягом трьох днів після аварії, як передбачається чинним законодавством, але якщо збиток відшкодовувався на підставі постанови суду, і винуватець був притягнутий до адміністративної відповідальності – наприклад, заплатив штраф, то страховик вже не має права користуватися тільки правилом про непоінформованість. І на цій підставі виставляти регрес, і вимагати з винної сторони виплатити весь збиток. Для цього потрібно шукати й інші підстави, кажуть юристи.

Стало. Новий висновок ВСУ виявився несподіванкою для більшості страховиків. І першим аргументов в судах, який юристи збираються використовувати, стане виникле протиріччя в чинному законодавстві.

Але це не перша аналогічна Постанова, ВСУ ще в 20015 році прийняв схоже рішення у справі 6-284цс15 від 16.09.2015. Тому правова колізія існувала і раніше.

Проблема в тому, що потерпілий звертається в страхову компанію винуватця за відшкодуванням, отримує його, після чого у страхової компанії з’являється право регресу до винуватця, який відповідно не повідомив у страхову протягом трьох днів.

З одного боку, відповідно до вимог підпункту 38.1.1 пункту 38.1 статті 38 Закону №1961-IV для реалізації права регресу страховиком достатнього відсутності письмового повідомлення про настання страхового випадку водієм, причиною ДТП. А з іншого – Верховний Суд України зазначив додаткові вимоги до страховика для реалізації права регресу. Тобто, для права регресу страховик повинен довести, що без письмового повідомлення з боку водія, причиною ДТП, було неможливо встановити факт аварії, причини та обставини її настання або розмір заподіяної шкоди, кажуть страховики.

Таким чином українському водієві ще доведеться попітніти в суді, щоб довести своє право на “лазівку”. При цьому юристи відзначають особливу активність українських страховиків в судах, і запевняють, що вони будуть до кінця вести кожну спірну тяжбу. | Фориншурер

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити