08 Грудня 2017 Новини

ТОП – 3 неправомірних відмови у виплаті за договором ОСАГО

Ми пропонуємо розглянути одні з останних найбільш поширених неправомірних відмов у виплаті страхового відшкодування за договорами страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Якщо Ви зіткнетеся з відмовою у виплаті страхового відшкодування за вказаними нами далі підставах, такі рішення страховиком можна і потрібно оскаржувати.

1. Дуже часто відбувається ситуації, коли страховий агент продав договір страхування, а гроші не здав в страхову компанію вчасно або взагалі привласнив. Якщо такий поліс виявиться у винуватця ДТП, то не виключено, що страхова компанія може відмовити у виплаті, посилаючись на те, що договір страхування не був оплачений. На підтвердження своїх доводів страховики зазвичай надають бухгалтерську довідку. Даний документ підтверджує, що страховий платіж на банківські рахунки або в касу страхової компанії не надходив. Далі, надається посилання на ч. 4 ст. 18 Закону України «Про страхування» про те, що договір страхування набирає чинності з моменту внесення першого страхового платежу, якщо інше не передбачено договором страхування. Але при цьому страховики не враховують графу в стандартному бланку договору, де вказана дата і час оплати страхового платежу. В даному випадку контролюючі органи і суди завжди стають на сторону клієнта, так як неналежне виконання своїх обов’язків з боку страхового агента (який діє від імені і за рахунок страхової компанії) не може створювати будь-яких негативних наслідків для страхувальника і потерпілого. Всі свої проблеми зі своїми агентами страховик повинен вирішувати сам, а не перекладати їх на плечі клієнтів.

2. Стандартний бланк договору ОСЦПВВНТЗ, також припускає заповнення значення «ТАК / НІ» в опції «Допущені чи до управління особи зі стажем менше трьох років». Дуже часто відбувається так, що при виборі значення «Ні» винуватцями ДТП стають особи, які не мають водійського стажу 3 і більше років. Страхові компанії також намагаються перекласти відповідальність безпосередньо на винуватця ДТП, що також неправомірно. Справа в тому, що ст. 37 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» містить вичерпний перелік підстав для відмови у виплаті страхового відшкодування, а описаного нами випадку серед них немає. Тому порушення умов договору страхування клієнтом страхової компанії ніяк не повинно відбиватися на потерпілій стороні.

3. Ну і останнє. Дуже часто страхові компанії посилаються на ст. 33-1 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» і відмовляють у виплаті на підставі того, що не змогли встановити обставини настання страхової події. Найчастіше це відбувається, коли винуватець ДТП не повідомляє страхову компанію про страховий випадок і не надає свій автомобіль на огляд. У таких випадках страховики підкріплюють свою позицію висновком аварійного комісара або висновком експерта, де стверджується, про те, що встановити обставини страхової події неможливо. У таких випадках контролюючі органи і суди також завжди стають на сторону клієнта. Страхова компанія повинна провести виплату страхового відшкодування, а потім в порядку регресу звертатися до свого клієнта.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити