19 Січня 2020 Новини

Суди будуть задовольняти позови до пішоходів, винних у скоєнні ДТП

Тривалий час в Україні було практично неможливо отримати компенсацію заподіяної шкоди від пішохода, який став винуватцем ДТП. Однак при розгляді справи № 296/2509/16-ц Цивільний Касаційний суд у складі Верховного Суду фактично закріпив таку можливість. Враховуючи дану Постанову можна розраховувати на задоволення таких позовів іншими судами.

Ключові висновки суду такі, пішохід як учасник дорожнього руху (ст. 14 Закону України «Про дорожній рух») не є особою, на яку поширюються норми статті 1187 Цивільного кодексу України, і навіть у разі скоєння правопорушення, що спричинило за собою заподіяння шкоди власнику транспортного засобу, не може вважатися належним суб’єктом відповідальності за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки (транспортним засобом). Саме в цьому і раніше виникала проблема відшкодування шкоди, завданої з вини пішохода.

У той же час суд встановив, що на спірні відносини поширюються норми ст. 1166 Цивільного кодексу України, якою врегульовано загальні підстави відповідальності за завдану шкоду. Відповідно до зазначеної норми шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її завдала.

Таким чином, пішохід з вини якого сталося ДТП повинен нести відповідальність, якщо не доведе, що шкоду заподіяно не з його вини. Тим не менш процес доказування в таких справах буде досить складним.

Крім цього, також незрозуміло, як дана позиція Верховного Суду кореспондується з його позицією щодо відповідальності власника джерела підвищеної небезпеки без наявності вини.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити