18 Листопада 2018 Новини

Співробітники Державної прикордонної служби України тепер будуть перевіряти валідність сертифікатів «Зелена карта» при виїзді за кордон – що чекає на українців

Останнім часом на пунктах пропуску відбувається ажіотаж. Багато українців вільно чи мимоволі стають власниками фальшивих сертифікатів «Зелена карта», який купується при перетині кордону на автомобілі. По суті, це аналог нашого внутрішнього договору страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Тривалий час існувала практика, коли непорядні страхові агенти використовували бланки, які обліковувалися як втрачені або взагалі були фальшивими. Більш того, деякі зі страхових агенів з метою привласнення частини грошей клієнта вносили різні дані в перший і другий примірник бланка і також відображали це у електронної звітності. Тобто клієнт отримував екземпляр по якому був застрахований тягач, а агент здавав в страхову компанію екземпляр за яким був застрахований причіп. Різниця на тарифі осідала у агента або її взагалі ділили з клієнтом.

Тепер ситуація кардинально змінилася. Моторне (транспортне) страхове бюро України синхронізувало свої бази даних з системою Державної прикордонної служби України. Тепер валідність сертифіката «Зелена карта» перевірятимуть при виїзді з України безпосередньо на прикордонному переході. Якщо сертифікат не відображатиметься в базі даних Моторного (транспортного) страхового бюро України, то такий автомобіль не пропустять за кордон. Якщо дані в сертифікаті будуть відрізнятися від того, що внесено і відображено в базі даних Моторного (страхового) бюро, то такі дії будуть розцінюватися як шахрайські і на місце буде викликатися поліція. Принаймні саме таку інформацію оприлюднило Моторне (транспортне) страхове бюро України на своєму сайті.

Ситуація показала, що у тих страхових агентів, які працювали на переходах, зараз небувалий сплеск продажів, ніхто не очікував такої кількості фальшивих бланків в обороті. Машини зупиняють на переходах, не дозволяють проїзд, і вони змушені купувати бланки на переході. Але це настільки ненадійний варіант, так як агента з тих чи інших причин на переході може просто не виявитися – захворів, поїхав здавати реалізацію і т.д. Потрібно буде шукати можливість покупки – або повертатися або намагатися робити це on-line. Що призведе до колосальних незручностей і втрати часу.

Тому при виїзді за кордон ми б рекомендували заздалегідь зайнятися питанням покупки сертифікату «Зелена карта», це може допомогти уникнути купи проблем в майбутньому. При цьому важливо після покупки перевірити інформацію щодо валідності цього поліса. Зробити це можна на сайті Моторного (транспортного) страхового бюро як за номером сертифіката, так і за номером авто. Причому зробити перевірку буде вкрай доцільно, щоб при виявленні технічних помилок, що виникли під час внесення інформації страховиком про ідентифікатори транспортного засобу в базу, залишався час зробити відповідні коригування.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити