18 Червня 2018 Новини

СК «Домінанта» позбавлена ліцензій – як отримати відшкодування

07 червня 2018 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг України анулювала всі ліцензії на здійснення страхової діяльності страхової компанії «Домінанта». Даний страховик був крупним гравцем на ринку обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Тому дана подія в будь-якому випадку торкнеться значної кількості автомобілістів. Справа в тому, що дана страхова компанія на сьогодні юридично не є банкрутом і формально повинна виконати всі зобов’язання за укладеними договорами страхування. Однак, очевидно, що фактично ці зобов’язання залишаться невиконаними. Тому у багатьох потерпілих і винуватців ДТП залишається багато питань – як бути в даній ситуації.

Як потерпілим можна отримати відшкодування збитку, заподіяного ДТП

Є кілька способів вирішення даної проблеми. Перший – звернення в Моторне (транспортне) страхове бюро України за регламентною виплатою. Другий – стягнення суми заподіяної шкоди з винуватця ДТП. Кожен із способів має свої переваги і недоліки. Рішення через МТСБУ – це більш надійний варіант, але дуже тривалий за термінами. Юридично Бюро має здійснити виплату страхового відшкодування після визнання страховика банкрутом та затвердження його ліквідаційного балансу. На практиці це займає не менше 3 – 4 років. Відповідно всі інфляційні ризики несе потерпілий. На сьогодні діє протокол Президії МТСБУ, який передбачає виплату частини відшкодування до визнання компанії банкрутом – в межах внесків страховика. Але практика показує, що ці суми незначні. Так, наприклад, розмір граничної виплати на одного потерпілого страхової компанії «Європейський страховий союз» встановлено в Бюро в розмірі 6000 гривень. Решту грошей можна отримати тільки після визнання компанії банкрутом. Таким чином, з огляду на кількість нереалізованих вимог потерпілих, не можна прогнозувати значний розмір граничних виплат Бюро по страхової компанії «Домінанта». Другий варіант – звернення з позовом до винної особи. Остання практика Верховного Суду України допускає вирішення питання таким чином. Цей варіант більш ризиковий, оскільки у винуватця ДТП може не виявитися майна і рішення суду залишиться невиконаним, а це виключить подальше звернення до МТСБУ. Тому в кожному конкретному випадку необхідно дуже виважено підходити до вирішення питання відшкодування збитку і враховувати всі наявні обставини.

Поради винуватцям ДТП

З огляду на нинішню судову практику необхідно розуміти, що тепер кожен потерпілий може звернутися з позовом. Тому в даному випадку немає сенсу перекладати проблему на плечі страхової компанії, якій вже фактично не існує. Більшість людей шукають компроміси, домовляються про часткову компенсацію. Але якщо справа вже дійшла до суду, то необхідно працювати в декількох напрямках – перевірка обґрунтованості позовних вимог, потрібно перевіряти не було часткової компенсації збитку з боку МТСБУ і т.д.

 

Ще один важливий момент

На момент спору може виникнути ситуація, що автомобіль вже відремонтовано. Тому дуже важливо отримати оригінал оцінки автомобіля – цим потрібно займатися вже зараз. Потрібно шукати шляхи вирішення цієї проблеми через оціночні компанії, які співпрацювали з проблемним страховиком. Наша компанія працює з великою кількістю оціночних компаній, тому ми зможемо спробувати допомогти у вирішенні даного питання. Без оригіналу звіту оцінювача МТСБУ не проведе виплати страхового відшкодування, крім того в суді також досить складно буде доводити позовні вимоги.

 

І ще одна проблема

Це стосується страхувальників страхової компанії «Домінанта». Не потрібно відразу намагатися купити договір іншій страховій компанії. Якщо не буде розірваний договір з даним страховиком, то все одно відповідальність повинна буде нести страхова компанія «Домінанта» незалежно від наявності другого договору страхування. Тобто Ви не вирішуєте проблеми покупкою іншого договору страхування. Це питання давно обговорювалося, але так і не було вирішене. Для того, щоб до Вас в подальшому не мали претензій, договір необхідно видалити з Центральної бази даних МТСБУ. Ніяких роз’яснень з цього приводу поки немає. Але в будь-якому випадку, необхідно виконати всі формальні дії щодо розірвання договору страхування зі страховою компанією «Домінанта», після чого звернутися Бюро. Тільки в такому випадку можна займатися заміною страхової компанії.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити