01 Листопада 2018 Новини

Повернення пошкоджених запасних частин при стягненні збитків, завданих у ДТП

У судах постійно розглядаються справи про відшкодування шкоди, заподіяної в результаті дорожньо-транспортних пригод. При цьому дуже часто виникає питання повернення запасних частин, які були пошкоджені і не можуть в подальшому використовуватися за призначенням. Хоча, якщо суд ставить питання про компенсацію вартості нових деталей з боку винуватця ДТП, то цілком логічним э те, що позивач повинен передати пошкоджені деталі відповідачу, тому що він отримав відшкодування їх повної вартості.

Незалежно від того чи може використовуватися за призначенням деталь відповідно до існуючих стандартів виробника, частина з таких деталей має цінність. Ринок б/в запасних частин в Україні працює так, що дані деталі все одно продаються і встановлюються на автомобілі. На сьогоднішній день дуже велика кількість таких деталей продається через дошки оголошень в інтернеті.

Відповідно до ч. 2 п. 14 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 01 березня 2013 року «Про деякі питання застосування судами законодавства при вирішенні спорів про відшкодування шкоди, заподіяної джерелом підвищеної небезпеки», приймаючи рішення про стягнення на користь потерпілого відшкодування вартості майна, яке не може використовуватися за призначенням, але має певну цінність, суд з урахуванням принципу диспозитивності, тобто за заявою заподіювача шкоди, одночасно повинен вирішити питання про передачу майна після відшкодування збитків особі, що є відповідальною за заподіяння шкоди.

Таким чином, в суперечках про відшкодування шкоди в результаті ДТП має сенс піднімати питання повернення пошкоджених запасних частин, якщо мова йде про стягнення їх повної вартості. Це дозволить зменшити витрати винуватця в ДТП і виключить можливість зловживань з боку потерпілих.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити