15 Липня 2018 Новини

Підходять терміни укладання договорів страхування відповідальності аудиторів

Національна комісія, що здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг України оприлюднила проект розпорядження № 1029 від 21 червня 2018 року «Про затвердження типового договору страхування цивільно-правової відповідальності суб’єкта аудиторської діяльності перед третіми особами».

Відповідно до ч. 2 ст. 43 Закону України «Про аудит фінансової звітності і аудиторську діяльність» з 01 жовтня 2018 року, кожен суб’єкт аудиторської діяльності буде зобов’язаний мати договір страхування цивільної відповідальності.

При цьому на сьогоднішній день у Національній комісії, що здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг України є тільки проект, який ще не затверджений. Однак, навіть після його затвердження дана форма повинна бути узгоджена ще й з Органом громадського нагляду за аудиторською діяльністю, формування якого передбачено ст. 15 Закону України «Про аудит фінансової звітності і аудиторську діяльність».

Стає очевидним, що типова форма договору, швидше за все, до 01 жовтня 2018 року не буде затверджена остаточно. А питання страхування ніяк не зніметься. Тому вирішення цієї проблеми до остаточного узгодження і затвердження типової форми договору буде проводитися за рахунок використання існуючих у страховиків форм договорів страхування з дотриманням умов, передбачених Законом України «Про аудит фінансової звітності і аудиторську діяльність».

Так, ст. 43 Закону України «Про аудит фінансової звітності і аудиторську діяльність» мінімальний розмір страхової суми за договором страхування цивільно-правової відповідальності суб’єкта аудиторської діяльності перед третіми особами, укладеними суб’єктом аудиторської діяльності, що проводить обов’язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес, має становити 10 відсотків суми отриманої винагороди за договорами про надання аудиторських послуг з обов’язкового аудиту суб’єктів суспільного інтересу (без урахування податку на додану вартість) протягом минулого року, але не менше 10 мільйонів гривень, якщо інше не передбачено законом.

Відсутність жорсткої форми договору на сьогоднішній день дозволяє зробити укласти необхідний договір страхування за лояльною ціною за рахунок можливості узгодження його окремих положень при дотриманні вимог законодавства щодо страхових сум.

Так, наша компанія пропонує укладання договорів страхування відповідальності аудитора за ціною 3000 гривень з передбаченими законодавством страховими сумами. Більш детальну інформацію можна отримати на нашому сайті – http://www.fins.com.ua/strahovye-uslugi/strahovanie-otvetstvennosti/strahovanie-otvetstvennosti-auditora/.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити