25 Вересня 2017 Новини

Нові вимоги оформлення договорів страхування життя

У Міністерстві юстиції України 4 серпня зареєстровано розпорядження Нацкомфінпослуг від 1 червня 2017 №2172 «Про затвердження Додаткових вимог до договорів страхування життя», розроблене відповідно до ч. 5-й ст. 16 Закону України «Про страхування», яким визначено, що Регулятор має право встановлювати додаткові вимоги до договорів страхування життя та договорів страхування майна фізичних осіб.

Нормативно-правовим актом з дня офіційного опублікування будуть встановлені вимоги до оформлення договорів страхування життя і додатково визначені вимоги, які будуть забезпечувати право споживача страхових послуг на інформацію з усіх істотних умов договору страхування життя відповідно до Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

Нормативно-правовим актом також передбачено розширення переліку інформації, яка повинна зазначатися у договорі страхування життя, з метою розкриття вичерпної інформації споживачу страхових послуг.

Що повинно бути вказано в договорі страхування життя?

Перелік застрахованих осіб, вигодонабувачів по кожному страховому ризику, передбаченим договором страхування життя, в разі визначення різних осіб у різних страхових ризиків.
Розмір викупних сум на кожен рік дії договору страхування життя в абсолютній величині або у відсотках від страхової суми за ризиком дожиття або від сплачених страхових платежів.
Розміру інвестиційного доходу, який застосовується для розрахунку страхового тарифу (розмір гарантованого інвестиційного доходу).
Вичерпний перелік документів для отримання викупної суми і термінів виплати викупної суми.
Розмір інвестдоходу, який застосовується для розрахунку страхового тарифу, із зазначенням, на яку суму він нараховується і як змінюється після цього страхова сума.
Обов’язки страховика надавати страхувальникові (застрахованому, вигодонабувачеві) в письмовій формі протягом 30 календарних днів з дати отримання відповідного письмового запиту від страхувальника інформацію про суми (бонуси), на які було збільшено розмір страхової суми або ануїтету за договором страхування життя за фінансовими результатами діяльності страховика за рік.

Також додатковими вимогами визначена необхідність зазначення в договорі страхування життя права страхувальника на відмову від договору страхування життя, порядок і терміни повернення страховиком страхового платежу (його частини) у випадку відмови страхувальника від договору страхування життя.

Додатково Нацкомфінпослуг повідомляє, що розпорядження зареєстроване в Міністерстві юстиції України 4 серпня 2017, але вступає в силу з дня його офіційного опублікування в бюлетені «Офіційний вісник України» (орієнтовна дата опублікування 8 вересня 2017).

Розпорядження встановлено, що термін, протягом якого страховики повинні привести свою діяльність у відповідність до цих вимог, становить 3 місяці з дня опублікування.

У разі недотримання страховиками, які здійснюють страхування життя, розпорядження і цих додаткових вимог, Нацкомфінпослуг буде застосовувати до страховиків заходи впливу відповідно до законодавства.

| Форіншурер

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити