25 Квітня 2021 Новини

НБУ посилює регулювання страхового ринку

Останній тиждень був дуже багата гучними подіями. Так, 19 квітня 2021 року було прийнято рішення про призупинення ліцензій чотирьох компаній, які активно працювали на ринку обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Мова йде про СК «Ю.ЕС.АЙ», СК «Глобал-гарант», СК «Ю.БІ.АЙ.-КООП», СК «Міжнародна страхова компанія».

Причиною призупинення ліцензій стало невиконання нормативу платоспроможності і достатності капіталу, а також нормативу ризикованості операцій, сформовані страхові резерви не були розміщені в певних категоріях прийнятних активів в повному обсязі.

За оцінками НБУ частка зазначених компаній на ринку обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів становить 8%, що дуже багато. У разі припинення господарської діяльності цими компаніями безліч постраждалих в ДТП залишаться без відшкодування найближчим часом, оскільки оформлені цими страховиками договори страхування залишаються на руках їх клієнтів і продовжать діяти. Справа в тому, що компенсувати збитки в такому випадку буде можливо через регламентні виплати Моторного (транспортного) страхового бюро України. За загальним правилом виплати будуть проводитися лише після банкрутства і ліквідації страховиків, а це, як показує практика, займе роки. У Бюро діє спрощений порядок виплати постраждалим за рахунок коштів зазначених компаній в фондах Бюро, але і ця процедура не буде швидкою.

Що стосується будь-яких інших видів страхування, крім обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, то ситуація виглядає і зовсім сумною. Ніяких гарантійних механізмів для отримання відшкодування або повернення страхових платежів немає. Незважаючи на те, що призупинення ліцензій було застосовано як тимчасовий захід впливу, є великі сумніви, що зазначені страховики знайдуть можливість усунути виявлені порушення і продовжити роботу.

20 квітня 2021 року Національний банк виключив з Реєстру фінансових установ ще одну страхову компанію на підставі заяви, поданої страховиком. В даному випадку мова йде про СК «АСТА-Страхування».

І це ще не далеко не все. 21 квітня 2021 року Національний банк України призупинив дію ліцензій на здійснення страхової діяльності ще 5 страховим компаніям – СК «Капітал-Страхування», СК «Ніка», СК «Альяс-Гарант», СК «Фінекс», СК «Фінтех». Крім того, ще 6 страхових компаній зобов’язали до 04 червня 2021 року усунути виявлені порушення – СК «Перестрахувальне товариство «Європоліс», СК «Мир », СК «Остра», СК «Страхова фінансова група «Глєбов і партнери», СК «УАСК «АСКА , СК «АСКО-Донбас Північний». Особливі побоювання викликає наявність в даному списку СК «УАСК «АСКА», СК «АСКО-Донбас Північний», обидві компанії мають ліцензії на обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності, є членами МТСБУ, їх частка ринку також відчутна, при цьому в портфелях кожного з зазначених страховиків є досить інших видів страхування.

22 квітня 2021 року Національний банк України призупинив дію у СК «Індустріальна» і СК «Варта» на підставі поданих заяв самими страховиками.

А 23 квітня 2021 року ще вісім страхових компаній отримали зобов’язання щодо усунення порушень нормативу платоспроможності і достатності капіталу, а також ряду інших нормативів. Мова йде про СК «Кий Авіа Гарант», СК «Бенефіт», СК «Гамма», СК «Лідер», СК «Надія», СК «Новий Дніпро», СК «Астро-Дніпро», СК «Союз-Дніпро». У той же час СК «ДІ Лайф», яка здійснювала накопичувальне страхування життя, була позбавлена ​​ліцензії.

Таким чином стає очевидним, що 2021 року доленосним для більшості страхових компаній, так чи інакше багато хто буде змушений покинути страховий ринок.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити