29 Листопада 2017 Новини

На парковці дверима пошкодили інший автомобіль – чи заплатить страхова компанія?

Досить часто відбуваються ситуації, коли на парковці біля супермаркету або на стоянці дверима одного автомобіля пошкоджують автомобіль, який був припаркований поруч. Причини можуть бути зовсім різними – не розрахували відстань до сусіднього автомобіля, на вулиці був сильний вітер, який відчинив прочинені двері і т.д. У багатьох в даному випадку виникає питання – чи повинна страхова компанія в даному випадку нести відповідальність за договором страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Ситуація така, що в такому випадку страховик винуватця не несе відповідальність за завдані ушкодження в рамках договору. Розуміння ситуації виключить безглузді поїздки в страхову компанію, а це, як мінімум, час і витрати на паливо. Тому потрібно готуватися до того, що питання необхідно буде вирішувати самостійно – шляхом переговорів і, в разі доцільності, в судовому порядку.

Отже, чому в даному випадку страхова компанія не виплатить страхове відшкодування. Відповідно до п. 1.12 ст. 1 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» дорожньо-транспортною пригодою визнається подія, що сталася під час руху транспортного засобу, в результаті якого загинули або отримали поранення люди або завдано матеріальної шкоди.

Відповідно в даному випадку обидва автомобілі не рухалися, тому таке подія не буде визнано дорожньо-транспортною пригодою відповідно до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», що виключає його визнання страховим. Тому виплата страхового відшкодування проводитися не буде.

У той же час ситуація може бути дещо іншою. Водій припаркованого автомобіля відкриває двері і пошкоджує автомобіль, який проїжджав повз – тобто знаходився в русі. З огляду на те, що Закон України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» не визначає який автомобіль з двох повинен був рухатися, а який знаходитися в русі, практика така, що заподіяння шкоди в таких випадках оплачується страховими компаніями. Більш того, якщо Ви зіткнетеся з відмовою у виплаті страхового відшкодування, то її легко можна буде оскаржити і для цього навіть не потрібно буде звертатися в суд. В такому випадку буде досить скарги в Національну комісію з регулювання ринків фінансових послуг.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити