08 Листопада 2020 Новини

На автомобіль впало дерево, але збитки можуть і не відшкодувати – нова судова практика

Дуже важливою є остання практика Верховного Суду у справі, пов’язаній з компенсацією збитків через падіння дерева на автомобіль в негоду.  Так, Верховний Суд у справі № 761/15111/18 підтримав рішення Апеляційного суду про відмову в позові. Суть спору полягає в наступному.  Позивач звернувся з позовом про те, що на його автомобіль впало дерево під час негоди.  Балансоутримувачем ділянки, на якому стався інцидент, виявився Інститут технічної теплофізики Національної академії наук України, відповідно дана установа і повинна була забезпечити належне утримання насаджень на своїй території.

Суть рішення зводиться до того, що позивач не довів протиправний характер дій або бездіяльності відповідача по утриманню насаджень на його території. Насправді дане рішення суттєво ускладнює роботу по таких справах, так як доказування у таких справах вкрай важке.

Зазвичай, в таких випадках балансоутримувач або комунальні служби намагаються максимально швидко прибрати дерево, оскільки воно перегороджує проїжджу частину, тому провести перевірку на ветхість, зробити виміри, досліджувати ствол банально не вистачає часу. Відповідно зібрати докази неналежного утримання насаджень на ділянці стає вкрай складним завданням.

Тому тепер при подачі подібних позовів необхідно буде відштовхуватися від наявності доказів факту порушень з боку балансоутримувача, в іншому випадку, з великою часткою ймовірності, можна буде отримати відмову в позові і залишитися з розбитим автомобілем без будь-якої компенсації.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити