03 Березня 2020 Новини

Компенсація моральної шкоди за несвоєчасну виплату страхового відшкодування

При розгляді цивільної справи № 465/4287/15 позивач, крім усього іншого, просив суд стягнути зі страхової компанії заподіяну моральну шкоду в сумі 3000 гривень. Вимоги по відшкодуванню моральної шкоди позивач обґрунтував тим, що затягування відповідачем виплати та порушення зобов’язань за договором страхування призвело до душевного хвилювання позивача, вимагало додаткових зусиль і часу для вирішення даного питання, вплинуло на особисті і сімейні відносини.

Суд першої інстанції задовольнив позов, але надалі апеляційний суд відхилив вимоги позивача в цій частині, посилаючись на те, що Законом України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» не встановлено обов’язок страховика відшкодувати матеріальний збиток у зв’язку з пошкодженням автомобіля і при відсутності факту заподіяння шкоди здоров’ю позивача.

Однак Велика Палата Верховного Суду скасувала Рішення апеляційної інстанції і направила справу на новий розгляд. При цьому Велика Палата Верховного Суду зазначила, що якщо потерпілий не отримав своєчасно зазначену в договорі страхову виплату, він має право на відшкодування не тільки майнової, але й моральної шкоди.

На даний момент повторний розгляд справи № 465/4287/15 ще не закінчено, проте ця справа викликає величезний інтерес з точки зору створення прецеденту, коли в договірних відносинах може статися стягнення завданої моральної шкоди без наявності підстав, передбачених договором та спеціальним законом, що регулює даний вид обов’язкового страхування.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити