19 Березня 2018 Новини

Два діючих договора ОСЦПВВНТЗ – наслідки для потерпілих і винуватців ДТП

До нас дуже часто звертаються за допомогою у зв’язку з відмовою у виплаті страхового відшкодування за договором страхування ОСЦПВВНТЗ, коли брав участь у ДТП автомобіль раніше вже був забезпечений іншим договором ОСЦПВВНТЗ. На сьогоднішній день дана проблема є дуже актуальною як для винуватців ДТП, так і для потерпілих. Прогалини в спеціальному законодавстві можуть серйозно ускладнити життя тим, хто опинився в такій ситуації.

Найбільш поширені випадки, коли стикаються з такою проблемою

Найпоширенішим випадком є ​​ситуація, коли здійснюється продаж автомобіля, що знаходиться в експлуатації, на вторинному ринку. Іншими словами, людина вирішила з яких-небудь причин продати свій старий автомобіль, на який оформлений чинний договір ОСЦПВВНТЗ. Коли оформляється купівля – продаж, більшість покупців взагалі не зачіпають дане питання. При постановці на облік автомобіля новий власник набуває новий договір ОСЦПВВНТЗ і вважає, що все в порядку. У той же час більшість старих власників автомобілів або взагалі забувають про те, що у них був діючий договір страхування на автомобіль, який вони продали, або кидаються займатися розірванням договору після дзвінка в страхову компанію і розуміння своїх тимчасових витрат. За нашою статистикою розірвання договорів страхування старими власниками автомобілів проводиться не більше, ніж в 20% випадків. Аналогічно виглядає ситуація, коли власник автомобіля оформив договір ОСЦПВВНТЗ, а потім здав автомобіль в оренду, після чого орендар оформив новий договір страхування, хтось тимчасово передав автомобіль своєму знайомому і забув сказати, що на автомобіль оформлений договір страхування ОСЦПВВНТЗ, а знайомий, щоб захистити себе, уклав ще один і т.д.

Юридичний аспект проблеми

Відповідно до п. 20-1.1. ст. 20 – 1 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» в разі зміни власника забезпеченого транспортного засобу договір страхування продовжує дію до закінчення його дії. У той же час пунктом 20-1.2. ст. 20 – 1 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачено перехід усіх прав і обов’язків страхувальника за договором ОСЦПВВНТЗ в разі відчуження забезпеченого транспортного засобу особі, яка прийняла такий транспортний засіб у свою власність. На підставі зазначених норм у нового власника виникає обов’язок при укладенні договору страхування ОСЦПВВНТЗ повідомити страховика про всі діючі договори страхування цивільно-правової відповідальності, укладених з іншими страховиками (п. 17.3. Ст. 17 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”). Тут виникає ситуація, коли новий власник не тільки не знає про чинний договір ОСЦПВВНТЗ, але і про свій обов’язок повідомлення, так як не всі досконально знають вимоги законодавства. Юридичні наслідки бездіяльності в даному випадку передбачені п. 3 ч. 1 ст. 989 ГК України, у разі, коли страхувальник не повідомив страховика про те, що об’єкт уже застрахований, новий договір є нікчемним. В даному випадку можна вести дискусію про те, що є об’єктом страхування. Але практика така, що всі страхові компанії, які оформляли договір страхування ОСЦПВВНТЗ, на автомобіль, забезпечений на момент ДТП іншим полісом, відмовлять у виплаті страхового відшкодування. Причому таку позицію на сьогодні підтримують і Моторне (транспортне) страхове бюро України, і Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України, і суди.

Наслідки для винуватця ДТП

Ситуація може бути наступною – отримавши відмову у виплаті страхового відшкодування, потерпілий може звернутися з позовом до суду безпосередньо до винуватця ДТП з кількох причин. По-перше, він може просто не розуміти юридичних аспектів проблеми і не знати, як іншим способом вийти з ситуації, при цьому практика Верховного Суду України і нижчестоящих судів така, що подібні позови задовольняються в повному обсязі. По-друге, компанії, яка укладала перший договір страхування ОСЦПВВНТЗ може де-факто вже не існувати. Наприклад, на сьогодні значна кількість автомобілів забезпечені страховими компаніями «Європейський страховий союз» і «Здорово», які зовсім недавно були позбавлені ліцензій і фактично припинили господарську діяльність.

Наслідки для потерпілого

Багато потерпілих в ДТП також забувають про цей момент і звертаються в ту страхову компанію, про яку її повідомив винуватець. Практика показує, що в страхових компаніях також не завжди відразу може з’ясуватися ситуація про іншому чинному полісі ОСЦПВВНТЗ на автомобіль. Якщо страховик не відмовить у виплаті відразу, то дуже часто складається ситуація, коли потерпілий після огляду пошкодженого автомобіля представником страхової компанії починає ремонт за власні кошти. В такому випадку до моменту виявлення необхідності звернення до першого страховика (коли другий відмовив у виплаті) автомобіль вже відремонтовано і провести оцінку неможливо. А це є формальною підставою для відмови у виплаті страхового відшкодування і другим страховиком. При цьому однозначної практики вирішення подібних суперечок немає. Звернутися до винуватця до вимог також буде проблематично, якщо потерпілий не провів оцінку свого автомобіля. Потрібно буде звертатися в страхову компанію і вирішувати з ними питання з приводу проведення оцінки та отримання її оригіналів. Природно, все це істотно ускладнює життя, а в деяких випадках взагалі виключає можливість отримати компенсацію збитку, заподіяного в ДТП.

Що робити

Головне, що потрібно зробити особам, які мають в експлуатацію або у власність автомобіль, який був у  вжитку – це уточнити чи є на нього діючий договір страхування ОСЦПВВНТЗ. Зробити це просто – необхідно по старому номерному знаку провести перевірку в базі даних на сайті Моторного (транспортного) страхового бюро України наявність діючих договорів ОСЦПВВНТЗ на даний автомобіль, паралельно це також можна уточнити і у власника, так як в базі даних МТСБУ може бути введена некоректна інформація. У будь-якому випадку необхідно вирішити питання зі старим власником – хто і як буде розривати старий договір страхування або ж він залишиться, старий власник передасть оригінал і тоді оформляти новий договір взагалі не буде необхідності. Потерпілим в ДТП убезпечити себе складніше, якщо на автомобілі змінювався номер, то база даних МТСБУ не видасть інформацію про договір страхування ОСЦПВВНТЗ, який оформлявся на автомобіль, коли на ньому були старі номерні знаки. Але в будь-якому випадку також можна починати з перевірки по базі. Дуже повинні насторожити випадки, коли винуватець ДТП пред’являє поліс, який оформлений на куплений ним автомобіль на вторинному ринку до закінчення року. В такому випадку у нього потрібно поцікавитися, чи був на автомобіль оформлений договір ОСЦПВВНТЗ до покупки, якщо він не знає, то необхідно попросити його зв’язатися зі старим власником і з’ясувати дане питання. Це дозволить зняти значну частину непорозумінь в майбутньому.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити