16 Листопада 2017 Новини

ДТП з фурою – особливості виплати по ОСАГО

Дорожньо-транспортні пригоди з автопоїздами не рідкість. Однак чинне законодавство передбачає особливості виплати страхового відшкодування за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів у разі, коли винуватцем ДТП є водій автопоїзда.

Справа в тому, що автопоїзд складається з тягача і причепа, які повинні страхуватися окремо. Тому зазвичай водій автопоїзда має два договори обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Дуже часто відбувається так, що тягач і причіп застрахований в різних компаніях і терміни дії договорів страхування різні. При цьому більшість контактів між транспортними засобами в ДТП за участю автопоїзда відбувається саме з причепом. Багато водіїв, помилково, звертаються в страхову компанію, де застрахований причіп. Після звернення проводять ремонт свого автомобіля, а потім отримую відмову від страхової компанії. З огляду на, що автомобіль вже відремонтовано, отримати відшкодування в подальшому стає проблематичним, так як в разі повторного звернення до страхової компанії, де застрахований тягач, надати на огляд автомобіль для фіксації ушкоджень і оцінки буде неможливо. При цьому страхова компанія може не взяти до уваги матеріали оцінки іншого страховика, який проводив огляд. У всякому разі такого обов’язку у страхової компанії тягача не виникає і питання залишиться на розсуд страховика.

Відповідно до п. 36.3 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» у випадках, якщо сталося ДТП за участю декількох транспортних засобів, які перебували в з’єднанні між собою, виплата страхового відшкодування проводиться страховиком, який уклав договір страхування відповідальності щодо тягача. У випадках, якщо тягач на момент ДТП не був забезпечений, то виплату страхового відшкодування виробляє МТСБУ.

Тому в разі ДТП за участю автопоїзда, необхідно шукати страхову компанію, де застрахований тягач і звертатися саме туди. Це забезпечить можливість отримання страхового відшкодування і виключить затримки, пов’язані зі зверненнями до неналежного страховику.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити