15 Жовтня 2020 Новини

Чи збільшується регламентна виплата МТСБУ на розмір штрафних санкцій

Знову наші суди не перестають дивувати, при цьому дивуватися судовій практиці готові навіть ми.  Мова йде про позицію Верховного Суду, яка була обозначена при розгляді справи № 910/14293/19.  Верховний Суд згоден з тим, що Моторне (транспортне) страхове бюро при проведенні регламентної виплати при певних обставинах має також сплатити 3% річних, інфляційні витрати і пеню. На сьогоднішній день справа повернута в суд першої інстанції і остаточної судової практики з даного питання немає. Але сама така постановка питання лякає навіть нас, хоча ми завжди знаходимося на стороні страхувальника або вигодонабувача.

Справа в тому, що така постановка питання, якщо вона знайде підтвердження в підсумковій позиції судів у даній справі, дасть можливість збільшити розмір вимог до МТСБУ. З огляду на терміни визнання банкрутом деяких страхових компаній, розмір штрафних санкцій буде перевищувати розмір вимог по проведенню регламентної виплати до МТСБУ на 100% – 500%. Відповідно непропорційно збільшиться навантаження на фонди Бюро і під загрозою опиниться весь гарантійний механізм проведення виплат.

Тому захоплені пости деяких юристів з цього питання просто не витримують критики, якщо говорити м’яко. Різниця між правовою природою виплати страхового відшкодування і регламентної виплати МТСБУ очевидна, це абсолютно різні речі. Здається, що це повинно бути зрозуміло навіть непрофільних юристам, тому причин для радості насправді немає. Якщо ця позиція знайде подальше відображення в практиці Верховного Суду, то МТСБУ або не зможе виконати свої гарантійні функції, передбачені законодавством, або в черговий раз буде переглянутий порядок формування фондів Бюро, що призведе до збільшення відрахувань з боку страхових компаній. А це, в свою чергу, відіб’ється на вартості страхування. І вийде так, що ті, хто сумлінно підходить до питання страхування буде платити за тих, хто шукав максимально дешевий і, відповідно, ризиковий варіант страхування.

Ми рідко дозволяємо собі висловлюватися з приводу тих чи інших позицій суду, але це той випадок, коли судову помилку буде оплачувати абсолютна більшість сумлінних автомобілістів в країні.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити