03 Червня 2019 Новини

5 порад, які допоможуть отримати страхове відшкодування в повному обсязі

Сьогодні більше 90% автовласників стикаються з тим, що страхові компанії сильно занижують розмір страхового відшкодування. Через це постраждалі в ДТП не можуть нормально відновити пошкоджений автомобіль і намагаються отримати відшкодування від винуватця ДТП або оскаржити рішення страхової компанії. Для таких випадків не може бути універсального рішення, але є деякі загальні речі, які допоможуть в подібній ситуації.

Перше, з урахуванням останньої практики Верховного Суду, суд не задовольнить позов до винуватця ДТП, якщо потерпілий не звертався за виплатою страхового відшкодування в його страхову компанію. Відповідно, до винуватця можна звертатися в наступних випадках: сума заподіяного збитку перевищує ліміт відповідальності страхової компанії, страхова компанія потерпілого відмовила у виплаті страхового відшкодування, виплати страхового відшкодування не вистачає на ремонт пошкодженого автомобіля, при цьому є реальні платіжні документи і акт виконаних робіт.

Друге, перед тим як почати розбиратися зі страховою компанією і нести витрати на процес потрібно вникнути в розрахунок суми страхового відшкодування. Практика показує, що дуже багато людей не розуміють, що страхова компанія деякі утримання робить на законних підставах. Наприклад, страхова компанія недоплачує ПДВ, якщо потерпілий забирає гроші на особистий рахунок, зменшує відшкодування на розмір франшизи, при наявності підстав зменшує вартість запасних частин за рахунок застосування коефіцієнта зносу, зменшує вартість ремонту деталей, які мали ушкодження до ДТП, а потім були пошкоджені повторно.  Тому на даному етапі краще порадитися з фахівцем, який розбирається в дрібницях. Це дуже важливо, оскільки на сьогодні величезна кількість випадкових людей намагаються представити себе «страховими адвокатами» або «страховими юристами», вони розраховують на отримання авансу від клієнта, не розбираючись в деталях.  Таким чином вони втягують свого клієнта в безперспективну суперечку, який тільки збільшить його збитки за рахунок оплати «послуг» таких фахівців.

Третє, якщо все ж очевидно, що страхова компанія штучно занизила розмір страхового відшкодування, то необхідно шукати найбільш простий шлях і намагатися вирішити питання в досудовому порядку. Для цього, потрібно почати з пошуку помилок, які допустив страховик.  Найбільш поширена помилка – складання акту огляду штатним співробітником страхової компанії або аварійним комісаром.  Відповідно до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» якщо страхова компанія не погодила з потерпілим розмір збитку, то виплата повинна проводитися на підставі оцінки. Оцінку може провести або оцінювач, або судовий експерт, при цьому він особисто повинен оглядати автомобіль. Якщо автомобіль не був оглянутий такою особою, то це істотне порушення, яке дозволяє поставити оцінку під сумнів. Також потрібно вивчати документи на підставі яких було розраховано страхове відшкодування – це повинен бути або звіт про оцінку, або висновок судового експерта. Інші документи – калькуляції, аварійні сертифікати, розрахунки і т.д.  законодавством не передбачені.  Ще один важливий момент – це ручне коректування вартості запасних частин і вартості нормо-години.  При наявності зафіксованого переліку пошкоджень розмову зі страховою компанією вибудувати буде набагато простіше.  Якщо питання вирішити не вдається, то необхідно оскаржити рішення страховика в Національній комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, клопотати про передачу документа про оцінку на рецензування до Фонду державного майна України.

Четверте, якщо Ви бачите, що на етапі досудового врегулювання вирішити питання не вдається, то необхідно задуматися про проведення альтернативної оцінки за свій рахунок і готуватися до суду. При виборі оцінювача також потрібно виходити з того, що він особисто буде дивитися авто і не допустить тих же помилок, які були допущені з боку страховика. Також немає сенсу просити оцінювача штучно завищити збиток і, тим більше, за це доплачувати.  У разі судової експертизи все стане на свої місця.

П’яте, якщо автомобіль вже відремонтовано. Вирішити це питання можна через залучення аварійного комісара. Законодавство не обмежує його у використанні чужих матеріалів огляду аварійного автомобіля.  Але, як показує практика, це буде лише підставою призначити судову експертизу, так як суддя не винесене рішення на підставі такого документа.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити