13 Вересня 2017 Новини

13 випадків, коли страхова компанія має право відмовити у виплаті страхового відшкодування за договором ОСАГО

Дуже часто власники автомобілів стикаються з відмовами у виплаті страхового відшкодування за договорами страхування ОСАГО. Насправді підстав, за якими страховик може відмовити у виплаті страхового відшкодування відповідно до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» не так вже й багато:
1. Умисні дії особи, відповідальність якої застрахована, спрямовані на настання страхового випадку. Це як правило пов’язане з конфліктами на дорозі, взаємними «підрізання», агресивними діями відносно інших учасників дорожнього руху, ризикованими маневрами, спрямованими на те, щоб «покарати» іншого водія.

2. Вчинення особою, відповідальність якої застрахована, умисного злочину, що призвів до настання страхового випадку. Тут коментарі зайві.

3. Невиконання потерпілим або іншою особою, яка має право на отримання страхового відшкодування своїх обов’язків, у випадках, коли це призвело до неможливості страховика встановити факт дорожньо-транспортної пригоди, причин і обставин його настання або розмір заподіяної шкоди. У більшості випадків цей пункт застосовується при ненаданні для оцінки страховиком пошкодженого транспортного засобу, невідповідність повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду (Європротоколу) пошкоджень автомобіля і фактично заявленим обставинам ДТП.

4. Пропуск терміну подачі заяви про виплату страхового відшкодування протягом одного року, якщо мова йде про збиток, заподіяний майну потерпілого, і трьох років, якщо мова йде про заподіяння шкоди життя і здоров’я потерпілого.

5. Не компенсується також збиток при експлуатації забезпеченого транспортного засобу за заподіяння якого не виникає цивільно-правової відповідальності. Цей пункт застосовується, коли особа, на яке на місці ДТП було складено протокол про адміністративне правопорушення в подальшому в суді визнають невинним в скоєнні ДТП.

6. Не компенсується збиток тому транспортному засобу, водій якого є винуватцем ДТП.

7. Також не компенсується шкода життю і здоров’ю пасажирів, які знаходилися в транспортному засобі винуватця ДТП і були застраховані за договорами обов’язкового страхування від нещасного випадку на транспорті, в інших випадках страхове відшкодування повинно бути виплачено.

8. Не підлягає компенсації шкоди, заподіяний майну, яке на момент ДТП перебувало в транспортному засобі винуватця ДТП.

9. Не компенсується збиток, заподіяний під час тренувальних поїздках або участю транспортного засобу в офіційних змаганнях.

10. Не компенсується збиток, пов’язаний з втратою товарної вартості пошкодженого автомобіля.

11. Також не підлягає компенсації шкоди, пов’язаний з пошкодженням чи знищенням в результаті ДТП антикварних речей, виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного або напівдорогоцінного каміння, рукописів, грошових знаків, цінних паперів, різного роду документів, філателістичних, нумізматичних та інших колекцій.

12. Не компенсується збиток, заподіяний в результаті ДТП, яка стала наслідком масових заворушень, групових порушень громадського порядку, військових конфліктів, терористичних актів, стихійного лиха, вибуху боєприпасів, пожежі, не пов’язаного з ДТП.

13. Не підлягає компенсації шкоди, заподіяну життю та здоров’ю водія – винуватця ДТП.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити