28 Лютого 2023 Новини

Знято обмеження щодо сплати страховиками та брокерами платежів перестраховикам-нерезидентам

Відповідно до постанови Правління НБУ від 10 лютого 2023 року № 7 “Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18”, що набирає чинності з 14 лютого 2023 року страховики, страхові та перестрахові брокери отримали змогу здійснювати платежі за відповідними договорами без обмежень за датою укладання таких договорів за виконання низки умов.

Для проведення платежів з перестрахування за кордон Національний банк створює Перелік страховиків, для включення в який, страховику необхідно надіслати відповідне звернення до НБУ. Перелік формуватиметься і розіщуватиметься на сторінках офіційного інтернет-представництва у розділі «Нагляд за ринком небанківських фінансових послуг».

Скасовується вимога про необхідність надання страховиком обслуговуючому банку індивідуального рішення НБУ щодо дозволу на проведення валютних операцій за укладеними з перестраховиками-нерезидентами договорами перестрахування.

Вимоги до страховиків для включення в реєстр:

  • відсутність упродовж року до дати подання звернення та протягом періоду перебування в Переліку страховиків застосованих до страховика заходів впливу за порушення вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу (крім письмового застереження) у сфері реалізації спеціальних економічних та інших санкцій;
  • відповідність вимогам щодо прозорості структури власності, дотримання нормативів платоспроможності, достатності капіталу та ризиковості операцій, дотримання вимог щодо ділової репутації страховика, його власників істотної участі та керівників.

 

Водночас, рейтинг фінансової надійності (стійкості) перестраховика-нерезидента, з яким здійснюється операція перестрахування, має складати щонайменше “A3” (Moody’s Investors Service), “A-” (Standard & Poor’s), “A-” (Fitch Ratings), “A-” (A.M. Best).

 

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити