22 Лютого 2023 Новини

Законопроєкт страхування від воєнних ризиків

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» та опозиції та перший віце-спікер Олександр Корнієнко зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9015, який передбачає, що Експортно-кредитне агентство буде займатися страхуванням від воєнних ризиків.

Пропонують внести зміни до ст. 6 Закону «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» та уповноважити Експортно-кредитне агентство на страхування інвестицій в Україні від ризиків, що можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом.

Зазначимо, що страхування прямих інвестицій зазначених вище, здійснюється виключно за умови спрямування таких інвестицій на створення об’єктів та інфраструктури, необхідної для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження.

Прийняття проекту закону не потребує додаткового фінансування з державного чи місцевого бюджетів – відповідно до пояснювальної записки законопроєкту №9015. Страхування відбуватиметься в межах статутного капіталу ЕКА (2 мільярди гривень станом на 2021 рік), а також шляхом перестрахування інвестицій в іноземних страхових компаніях.

Таким чином, надається можливість іноземному бізнесу інвестувати в Україну, скориставшись послугою страхування інвестицій від воєнних ризиків. За інформацією Мінекономіки України, найближчим часом за підтримки MIGA (агенція гарантування інвестицій),  застраховані інвестори зможуть убезпечити свої інвестиції – отримати до 90% відшкодування своїх потенційних збитків, що отримані внаслідок військових дій.

Відповідно до домовленостей з МIGA про пілотний проект стартує з 30 млн дол США. В 2023 році планується реалізувати аналогічних проектів на суму до 1 млрд дол США. Аналогічні домовленості є з Американською міжнародною фінансовою корпорацією розвитку (DFC). Наразі компанія повідомила про готовність фінансувати український бізнес та страхувати іноземні інвестиції в Україну.

Зауважимо, що внутрішній інвестор не має можливості скористатися таким механізмом, тому пропонується аби Експортно-кредитне агентство займалося перестрахуванням від воєнних ризиків.

 

Поділитись:

Читайте також

Оцінка авто після ДТП Онлайн

Унікальний сервіс на нашому сайті, дозволить Вам в кілька кліків отримати попередню оцінку збитків.

Оцінити збиток авто після ДТП

Подати скаргу на страхову компанію

В спеціальному розділі, Ви можете написати скаргу на дії Страхової компаніїї, яка буде автоматично відправлена до відповідних органів в залежності від типу страхування та типу скарги.

Подати скаргу онлайн

Пакет "Економ"

Ми пропонуємо лімітований комплект консультацій та підготовку комплекту документів для звернення до суду.

Подальші дії Ви зможете виконати самостійно.

Замовити

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити