29 Травня 2023 Новини

Страхування від воєнних ризиків запровадять в Україні

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні законопроєкт №9015 за авторством депутатів з фракції «Слуга народу», опозиції та першого віце-спікера Олександра Корнієнка ,про внесення змін до Закону України “Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності” щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків, яким пропонується розширити перелік видів діяльності Експортно-кредитного агентства.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 6 закону «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» та передбачити, що Експортно-кредитне агентство буде займатися й страхуванням інвестицій в Україні від ризиків, які можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом.

 

Зазначимо, що страхування прямих інвестицій, в тому числі страхування інвестицій в Україні від ризиків, які можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом, здійснюється виключно за умови спрямування таких інвестицій на створення об’єктів та інфраструктури, необхідної для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження, що означає локалізацію виробництва.

 

У пояснювальній записці значиться, що прийняття проекту закону не потребує додаткового фінансування з державного чи місцевого бюджетів.

 

Розраховується на те, що страхування інвестицій буде здійснюватися в межах статутного капіталу Експортно-кредитного агентства (2 мільярди гривень станом на 2021 рік), й на ряді з тим також шляхом перестрахування інвестицій в іноземних страхових компаніях.

 

В пояснювальній записці викладено, що існуюча нині «фінансова інфраструктура» надає можливість іноземному бізнесу інвестувати в Україну, скориставшись послугою страхування інвестицій від воєнних ризиків. Наприклад, згідно інформації, наданої Міністерством економіки України, в найближчий час за підтримки MIGA(агенція гарантування інвестицій), інвестори зможуть убезпечити свої інвестиції в Україну, придбавши спеціальний страховий поліс, і отримати до 90% відшкодування своїх потенційних збитків, що отримані внаслідок військових дій.

 

Також констатується, що було досягнуто домовленості з МIGA про пілотний проект вартістю 30 млн дол. США. В 2023 році планується реалізувати аналогічних проектів на суму до 1 млрд дол. США. Аналогічні домовленості є з Американською міжнародною фінансовою корпорацією розвитку (DFC). На даний момент компанія вже повідомила про свою готовність фінансувати український бізнес та страхувати іноземні інвестиції в Україну.

 

Окремо наголошується, що внутрішній інвестор не має можливості скористатися таким механізмом, тому пропонується аби Експортно-кредитне агентство займалося перестрахуванням від воєнних ризиків.

 

Як повідомлялось в «Судово-юридичній газеті», Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та очільник Євроради Шарль Мішель нагадали, що інвестиції в Україну слідуватимуть за реформами.

 

Поділитись:

Читайте також

Оцінка авто після ДТП Онлайн

Унікальний сервіс на нашому сайті, дозволить Вам в кілька кліків отримати попередню оцінку збитків.

Оцінити збиток авто після ДТП

Подати скаргу на страхову компанію

В спеціальному розділі, Ви можете написати скаргу на дії Страхової компаніїї, яка буде автоматично відправлена до відповідних органів в залежності від типу страхування та типу скарги.

Подати скаргу онлайн

Пакет "Економ"

Ми пропонуємо лімітований комплект консультацій та підготовку комплекту документів для звернення до суду.

Подальші дії Ви зможете виконати самостійно.

Замовити

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити