05 Вересня 2024 Новини

Нові вимоги щодо електронного підпису застрахованого в договорі ОСЦПВ

Національний банк України розпочав обговорення проєкту змін до Положення про особливості укладення договорів страхування зі споживачами. Документ має забезпечити дотримання вимог ЦКУ, встановлених до письмової форми правочину, під час укладання договорів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Проєкт встановлює вимоги щодо наявності у договорі ОСЦПВ, укладеного у формі електронного документа, електронного підпису споживача з урахуванням вимог законодавства України та кваліфікованого електронного підпису особи, уповноваженої страховиком або страховим посередником на підписання договорів страхування, із кваліфікованою електронною позначкою часу.

Мета — гармонізувати вимоги до договорів обов’язкового страхування автовідповідальності. Нові вимоги передбачають укладання договорів ОСЦПВ у письмовій формі з обов’язковим використанням електронного підпису, що має юридичну силу. Вимоги набирають чинності з 1 січня 2025 року, після чого всі договори страхування повинні відповідати цим стандартам.

Зміни, передбачені Постановою 175 та новим Законом про ОСЦПВ:

  • Постанова НБУ №175: Прийнята 20 грудня 2023 року, встановлює вимоги до укладення договорів страхування, але не поширюється на договори ОСЦПВ. Вона передбачає підписання договорів страхування кваліфікованим електронним підписом, окрім випадків, коли є попередня згода на інший вид підпису.
  • Новий Закон про ОСЦПВ (21 травня 2024 року): Визначає, що договори ОСЦПВ укладаються виключно в письмовій формі з дотриманням вимог Цивільного кодексу України. Договори мають містити підписи обох сторін. Страховий поліс, хоча і не є індивідуальною частиною договору, містить необхідну інформацію для посвідчення його укладення.
  • Зміни у законодавстві: З 1 січня 2025 року втрачає чинність розпорядження 673, що регулювало підписання договорів ОСЦПВ відповідно до старого Закону.

Згідно із діючим законодавством України:

  • Договори страхування укладаються виключно в письмовій формі.
  • Підпис правочину вважається дійсним, якщо він підписаний стороною (сторонами), зокрема електронним підписом.
  • Кваліфікований електронний підпис прирівнюється до власноручного підпису і має юридичну силу.
  • На період воєнного стану допускається використання удосконаленого електронного підпису.

Також проєктом передбачено зміни до технічних вимог до договорів страхування. Ці зміни спрямовані на спрощення та уточнення процесу підписання договорів у цифровому середовищі, а також на удосконалення процесу укладення договорів страхування та приведення його у відповідність із новими законодавчими вимогами.

Поділитись:

Читайте також

Оцінка авто після ДТП Онлайн

Унікальний сервіс на нашому сайті, дозволить Вам в кілька кліків отримати попередню оцінку збитків.

Оцінити збиток авто після ДТП

Подати скаргу на страхову компанію

В спеціальному розділі, Ви можете написати скаргу на дії Страхової компаніїї, яка буде автоматично відправлена до відповідних органів в залежності від типу страхування та типу скарги.

Подати скаргу онлайн

Пакет "Економ"

Ми пропонуємо лімітований комплект консультацій та підготовку комплекту документів для звернення до суду.

Подальші дії Ви зможете виконати самостійно.

Замовити

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити