23 Липня 2024 Новини

НБУ завершує роботу над законом про створення системи воєнного страхування

Національний банк України завершує роботу над законопроєктом про створення повноцінної системи воєнного страхування, який перший час буде сфокусований на страхуванні роздрібних продуктів для юросіб і фізосіб.

На початку система матиме фокус на роздрібних продуктах для невеликого бізнесу і населення. Така диверсифікація знижує ризики і дає змогу забезпечити стійкість системи.

Перший етап – це швидкі проміжні рішення, які вже працюють у багатьох сферах.
Другий – це системний механізм, який працюватиме в довгостроковій перспективі і буде доступний і для бізнесу, і для населення. Запуск довгострокового механізму – це точно не завдання на швидкість.

Вже є законопроєкт, і його обговорення з міжнародними партнерами на фінальних стадіях. Дуже важливо переконатися, що донорів задовольняють усі параметри майбутньої системи страхування, щоб вони могли брати участь у її фінансуванні. Адже для довгострокового системного підходу необхідний фонд фінансової підтримки, щоб навіть за несприятливих умов система була здатна надалі функціонувати.

НБУ внесе законопроєкт до парламенту цього року, за більш оптимістичним прогнозом – найближчим часом.Разом із запуском системи страхування воєнних ризиків очікується активізації кредитування.

Меморандум із Міжнародним валютним фондом (МВФ) у межах третього перегляду програми розширеного фінансування (EFF) передбачав виконання НБУ 13 кроків щодо посилення та поглиблення ринків фінансів і капіталу. Один із них передбачав підготовку регулятором законопроєкту про створення повноцінної системи воєнного страхування до кінця червня цього року.

Страхування від воєнних ризиків також потребують, наприклад, відбудови енергетичної інфраструктури та інших критично важливих об’єктів. Отже, перша потреба — це підтримання виробництва, відбудови критично важливих об’єктів і військових потреб. Друга мета — побудувати перспективну модель страхування воєнних ризиків. Для нас ця модель повинна бути стійкою.

Рада з фінансової стабільності в лютому 2024 року схвалила Концепцію створення в Україні моделі страхування воєнних ризиків, яка передбачає запровадження відповідного обов’язкового та добровільного страхування.

Концепція передбачає трирівневу модель – локальні страховики та інші установи, що виконують агентські функції, а також спеціально створене державне агентство зі страхування воєнних ризиків; надалі до системи долучаться міжнародні перестраховики. Відповідальність розподілятиметься між цими рівнями за рахунок визначених лімітів у порядку черговості.

Поділитись:

Читайте також

Оцінка авто після ДТП Онлайн

Унікальний сервіс на нашому сайті, дозволить Вам в кілька кліків отримати попередню оцінку збитків.

Оцінити збиток авто після ДТП

Подати скаргу на страхову компанію

В спеціальному розділі, Ви можете написати скаргу на дії Страхової компаніїї, яка буде автоматично відправлена до відповідних органів в залежності від типу страхування та типу скарги.

Подати скаргу онлайн

Пакет "Економ"

Ми пропонуємо лімітований комплект консультацій та підготовку комплекту документів для звернення до суду.

Подальші дії Ви зможете виконати самостійно.

Замовити

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити