17 Жовтня 2023 Новини

Національний Банк України оновив вимоги до страхових посередників.

Національний банк України впроваджує оновлені вимоги щодо реєстрації та діяльності страхових посередників про що повідомила пресслужба НБУ.

Зазначений процес оновлення регулювання відбуватиметься у два етапи:

  1. Перший етап:  з 1 січня 2024 року – набере чинності “Положення про реєстрацію страхових та перестрахових брокерів та умови провадження посередницької діяльності у сфері страхування”, що оновлене відповідно до вимог нового закону про страхування, який набере чинності 1 січня 2024 року.
  2.  Другий етап:  з 1 січня 2025 року – передбачено концептуальне оновлення підходів до регулювання посередницької діяльності у сфері страхування відповідно до вимог Директиви 2016/97/ЄС Європейського Парламенту та Ради ЄС від 20 січня 2016 року про реалізацію страхових продуктів.

Ключові новації:  запровадження регулювання, реєстрації та підвищення вимог до кваліфікації і навчання всіх категорій страхових посередників, у тому числі страхових агентів та працівників страховика.

Оновлене в межах першого етапу положення передбачає, в тому числі уточнення переліку страхових посередників, зокрема, включення до категорії страхових агентів фізичних осіб-підприємців.

Розширюються можливості представництв брокерів-нерезидентів здійснювати зарахування та перерахування страхових (перестрахових) премій головному офісу брокера-нерезидента.

Надається право виключати з державного реєстру страхових та перестрахових брокерів осіб, пов’язаних з країною-агресором.

НБУ зазначив, що враховуючи всі оновлення, вимоги щодо посередницької діяльності брокерами-нерезидентами за заявницьким принципом залишилися незмінними.

Постанова правління НБУ від 5 вересня 2023 року №109 набирає чинності з 8 вересня 2023 року, оновлене “Положення про реєстрацію страхових та перестрахових брокерів та умови провадження посередницької діяльності у сфері страхування” – з 1 січня 2024 року.

Зазначимо, що Національний Банк України унормував для небанківських фінансових установ питання належного застосування ризик-орієнтованого підходу до клієнтів, які є політично значущими особами (Politically Exposed Persons, РЕРs). Разом з тим підвищено ліміти на обсяги фінансових операцій таких осіб.

Поділитись:

Читайте також

Оцінка авто після ДТП Онлайн

Унікальний сервіс на нашому сайті, дозволить Вам в кілька кліків отримати попередню оцінку збитків.

Оцінити збиток авто після ДТП

Подати скаргу на страхову компанію

В спеціальному розділі, Ви можете написати скаргу на дії Страхової компаніїї, яка буде автоматично відправлена до відповідних органів в залежності від типу страхування та типу скарги.

Подати скаргу онлайн

Пакет "Економ"

Ми пропонуємо лімітований комплект консультацій та підготовку комплекту документів для звернення до суду.

Подальші дії Ви зможете виконати самостійно.

Замовити

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити