17 Жовтня 2022 Новини

Мінюст опублікував інструкції щодо отримання відшкодування за пошкоджені війною автівки.

Перший крок – фіксуємо подію:

  1. Фото чи відеофіксація з прив’язкою до будинків, місцевості, інших орієнтирів.
  2. Збережіть письмові пояснення щонайменше двох свідків, скрін або посилання з новин та публікацій в ЗМІ, що висвітлювали відповідну подію тощо
  3. Викликати поліцію для фіксації факту пошкодження автомобіля шляхом складення протоколу огляду місця події та внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
  4. За відсутності можливості звернутися особисто до поліції, варто надіслати цінним поштовим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення поштового відправлення заяву з доданими доказами та копіями документів, а саме: посвідчення особи, свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

Другий крок – оцінка збитків:

  1. Слід замовити автотоварознавчу експертизу, під час якої експерт робить висновок щодо розміру збитків, спричинених транспортному засобу. Провести оцінку та скласти калькуляцію можна у нас на сайті https://fins.com.ua/servisy/oczinka-avto-pislya-dtp/
  2. Підтвердити понесені власником витрати на відновлення авто: квитанції, чеки, акти виконаних робіт, інші документи.

Третій крок – відшкодування збитків (у процесі розробки)

їхххМінюст радить звертатись до страхових компаній,  якщо транспортний засіб застрахований, але військові ризики – то виключення з договорів страхування по КАСКО.

Спори, внаслідок збройної агресії росії, розглядаються судами за загальними правилами підсудності. Право пред’явити такий позов мають особи за зареєстрованим місцем проживання або перебування чи за місцем завдання шкоди.

Закон України «Про міжнародне приватне право» встановлює судовий імунітет щодо іноземної держави, але в цьому випадку судовий імунітет буде проігнорований, а позов пред’являтиметься до російської федерації як відповідача у справі. Про це зазначають судді Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду у постанові від 14 квітня 2022 року у справі № 308/9708/19

Зазначаємо, що на сьогодні розробка механізму компенсації за знищення чи пошкодження транспортного засобу тільки розпочалася. Крім цього, Україна зможе підрахувати завдані збитки державі та громадянам і звернутися до Міжнародного суду ООН з позовом про репарації, до яких можуть входити також і суми завданих збитків фізичним особам.

Поділитись:

Читайте також

Оцінка авто після ДТП Онлайн

Унікальний сервіс на нашому сайті, дозволить Вам в кілька кліків отримати попередню оцінку збитків.

Оцінити збиток авто після ДТП

Подати скаргу на страхову компанію

В спеціальному розділі, Ви можете написати скаргу на дії Страхової компаніїї, яка буде автоматично відправлена до відповідних органів в залежності від типу страхування та типу скарги.

Подати скаргу онлайн

Пакет "Економ"

Ми пропонуємо лімітований комплект консультацій та підготовку комплекту документів для звернення до суду.

Подальші дії Ви зможете виконати самостійно.

Замовити

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити