15 Серпня 2024 Новини

Що очікувати водіям та як посилиться страховий захист в Україні?

 Нововведення Закону України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”, які набудуть чинності з 1 січня 2025 року, посилять страховий захист за договором ОСЦПВ.
 
 Страхові компанії зможуть самостійно визначати страхові тарифи. Це забезпечить можливість визначити «справедливу ціну» страхування з урахуванням персональної історії кожного водія.
 
 Новий закон про ОСЦПВ забороняє застосовувати страховикам франшизу у договорах автоцивілки. Це створить передумови для відшкодування страховиком всієї вартості ремонту автомобіля.
 
 Законом передбачено поступове підвищення максимальних розмірів страхової суми.
 
 Ліміт страхового відшкодування за європротоколом буде скасовано, тобто він буде в межах страхової суми за автоцивілкою.
 
 Сьогодні по одному постраждалому за збитки майну в Україні страховики виплачують 160 тис. грн (але не більше 800 тис. грн на одну страхову поді), а буде 250 тис. грн. По життю і здоров’ю сьогодні виплата становить 320 тис. грн, а з 2025 року буде 500 тис. грн. З 2026 року страхова сума підвищиться ще вдвічі до 1 млн грн на одну особу і до 20 млн грн на всіх постраждалих в одному ДТП.

 Страхова сума розраховуватиметься на всіх постраждалих в одному ДТП і становитиме 2 млн. грн.

 Крім того, будуть фіксовані мінімальні виплати за смерть чи шкоду здоров’ю – від 12 до 36 мінімальних заробітних плат для безробітних або тих, хто не може підтвердити свій дохід. Виплата за смерть збільшується до 25 мінімальних заробітних плат.

Модель прямого врегулювання збитків стає обов’язковою, тобто тепер потерпілий може звертатися до свого страховика, у якого він купив поліс ОСЦПВ.
 Граничний строк прийняття рішення про страхове відшкодування не більше 90 днів, хоча регламентний строк не може перевищувати 60 днів.
 Розрахунок страхової виплати буде відбуватись без урахування зносу автомобіля, тобто коефіцієнт зносу скасовується (з терміном експлуатації до 5 років). Натомість вводиться принцип, що страхове відшкодування має забезпечити приведення авто до стану, в якому воно було до ДТП.

Поділитись:

Читайте також

Оцінка авто після ДТП Онлайн

Унікальний сервіс на нашому сайті, дозволить Вам в кілька кліків отримати попередню оцінку збитків.

Оцінити збиток авто після ДТП

Подати скаргу на страхову компанію

В спеціальному розділі, Ви можете написати скаргу на дії Страхової компаніїї, яка буде автоматично відправлена до відповідних органів в залежності від типу страхування та типу скарги.

Подати скаргу онлайн

Пакет "Економ"

Ми пропонуємо лімітований комплект консультацій та підготовку комплекту документів для звернення до суду.

Подальші дії Ви зможете виконати самостійно.

Замовити

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити