26 Березня 2024 Новини

Нові розміри єдиних страхових платежів за договорами міжнародного страхування “Зелена картка” встановлено МТСБУ

Зростання популярності виду міжнародного страхування “Зелена картка”, вплинуло не тільки на те, що збільшилася кількість оформлених договорів, але і на зростання кількості настання страхових випадків за такими договорами за кордоном (ДТП за участі українських водіїв). Така ситуація спричинила збільшення кількості страхових виплат та загальне зростання середньої страхової виплати постраждалим. Підвищення розмірів страхових платежів є необхідним кроком задля забезпечення страхувальників надійним захистом у випадку ДТП за кордоном.

Основні фактори, які спричинили перегляд вартості тарифів:

1. Зростання суми середньої страхової виплати.

За 2023 рік розмір середньої суми страхового відшкодування за договорами “Зелена картка” зріс на 20% та досягнув 3085,61 євро. У 2022 році цей показник нараховував 2562,92 євро. Така ситуація зумовлена також й впливом інфляційних чинників у країнах-членах міжнародної системи автомобільного страхування «Зелена картка», а саме загальним здорожченням вартості деталей транспортних засобів та ремонтних робіт. В окремих країнах зростання розміру середнього збитку за наслідками ДТП з вини українських водіїв склало від 16% до 69%.

2. Збільшення кількості вимог за наслідками страхових випадків з вини українських водіїв за кордоном.

Різке зростання кількості українських транспортних засобів за кордоном, а також збільшення терміну їх перебування, спричинило зростання кількості ДТП за їх участю. Наслідком цього є стрімкий ріст числа вимог від постраждалих в таких ДТП, які адресуються до українських страховиків за договорами «Зелена картка». До повномасштабного вторгнення кількість врегульованих вимог від іноземних кермувальників, які постраждали у ДТП з вини українських водіїв, становила в середньому 5500 випадків на рік, у 2022 році цей показник зріс на 45% та склав 7 693 вимоги. В підсумку 2023 року загальна кількість таких вимог зросла ще на 96% та становила 15 122 вимоги. Частота настання страхових випадків зросла на 25%.

3. Зміна структури страхового портфелю за типами транспортних засобів.

За підсумками 2022-2023 років зросла частка легкових транспортних засобів у структурі страхового портфелю страховиків. Цей тип транспортних засобів зазвичай частіше потрапляє у ДТП, що суттєво впливає на показники збитковості за договорами страхування.

4. Клієнти частіше укладають тривалі договори страхування.

Більшість українських водіїв стали перебувати за кордоном довший період. Як наслідок, наразі кермувальники частіше оформлюють довготривалі договори страхування. Якщо раніше більшість договорів страхування “Зелена картка” укладалися терміном на 15 днів, то зараз спостерігається зростання питомої ваги договорів з терміном дії 12 місяців.

5. Потреба страховиків у достатньому фінансовому забезпеченні  страхових резервів за договорами міжнародного страхування «Зелена картка»

В європейських країнах ліміти сум відшкодування постраждалим у ДТП сягають мільйонів євро, а в деяких взагалі необмежені. Ці суми встановлюються окремо для кожної країни-члена системи “Зелена картка” відповідно до локального законодавства. Наприклад, якщо дорожня пригода сталася у Польщі, то ліміти компенсації становлять: по життю та здоров’ю – 5,21 млн. євро, по майну – 1,05 млн. євро. Відповідно внаслідок постійних інфляційних чинників та зростання частоти настання страхових випадків, страховикам необхідно створювати достатнє фінансове забезпечення задля належного виконання зобов’язань.

Нагадаємо, що вартість договорів міжнародного страхування “Зелена картка” регламентується законодавчо у євро та є єдиною для всіх страхових компаній України.

Поділитись:

Читайте також

Оцінка авто після ДТП Онлайн

Унікальний сервіс на нашому сайті, дозволить Вам в кілька кліків отримати попередню оцінку збитків.

Оцінити збиток авто після ДТП

Подати скаргу на страхову компанію

В спеціальному розділі, Ви можете написати скаргу на дії Страхової компаніїї, яка буде автоматично відправлена до відповідних органів в залежності від типу страхування та типу скарги.

Подати скаргу онлайн

Пакет "Економ"

Ми пропонуємо лімітований комплект консультацій та підготовку комплекту документів для звернення до суду.

Подальші дії Ви зможете виконати самостійно.

Замовити

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити