13 Лютого 2017 Новини

Викуп права вимоги до страхової компанії

В Україні на сьогоднішній день існує вкрай невелика практика викупу права вимоги до страхових компаній. При цьому наша компанія «Фінанс-сервіс» одна з дуже небагатьох, хто вже досить тривалий час практикує подібні операції в різних форматах.

Дані операції цікаві дуже багато клієнтів. Великим попитом дана послуга користується серед постраждалих в ДТП, які планують отримувати відшкодування за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Це пояснюється тим, що середній термін виплати за даними договорами страхування становить близько 150 днів. Крім того, процедура виплати на увазі необхідність докладати зусилля і витрачати чимало часу на збір документів і узгодження розміру збитку. Серед проблемних місць в процедурі збору документів залишається отримання постанови суду, про притягнення винуватця ДТП до адміністративної відповідальності. Також проблемою є заниження розмірів відшкодування і затягування термінів виплат. З огляду на, що іноді спірні питання необхідно вирішувати в суді, перспектива витрат на процесі і витрачений час також сприяє прийняттю рішення про передачу права вимоги до страхової компанії.

Якщо правдиво говорити про механізм передачі права вимоги, то слід зазначити, що вона має як плюси, так і мінуси для клієнта. Тому це не може бути рішенням абсолютно для всіх. Позитивний момент полягає в тому, що при передачі права вимоги клієнт може отримати гроші фактично протягом тижня після ДТП. Більш того, якщо передається право вимоги до стабільної, працюючої компанії, то втрати клієнта зводяться практично до мінімуму. З негативного – це необхідність йти на втрати від розміру відшкодування. При цьому втрати по нестабільним і проблемним компаніям можуть доходити і до 70%.

Зі свого боку, той хто професійно займаються подібні операції також не готові оформляти передачу права вимоги за будь-страховій події. У розрахунок приймається ряд факторів – обставини ДТП, розмір збитку, коректність ОФОРМЛЕННЯ, ДТП стан платоспроможності страховика та інші фактори.

Багатьох цікавить питання – наскільки законний такий механізм. Це питання важливе. Навіть незважаючи на те, що подібні операції не поширені правові підстави для їх проведення досить чіткі. В Україні використовуються два механізми передачі права вимоги – цесія і факторинг, які регулюються Цивільним кодексом України та спеціальними нормативними актами. На сьогоднішній день питань розмежування даних операцій досить складно. Щоб не перевантажувати пост зайвою інформацією і посиланнями на конкретні правові норми, я спробую пояснити різницю при використанні цих механізмів. Договір цесії полягає в тому разі, коли кредитори ще невідома кінцева сума вимога. Наприклад, відбулося ДТП, і кредитор фактично продає свою право вимоги до страхової компанії винуватця, не розуміючи, який розмір відшкодування йому запропонують. Таким чином проводиться передача більшості прав вимоги. Це забезпечує можливість швидкого отримання грошей і виключає необхідність витрачати свій час. А новий кредитор, вступаючи в свої права, як професійний учасник на страховому ринку, займається збором документів і стежить за правильністю розрахунку страхового відшкодування. У таких операціях часто буває, що сума, за яку було викуплено право вимоги виявляється більшою, ніж отримана сума страхового відшкодування, що призводить до збитків нового кредитора. Тому рішення по кожній страховій події дуже ретельно зважується.

Що стосується факторингу, то цей механізм застосовується в тих випадках, коли сума відшкодування вже відома. Причин може бути кілька – терміново потрібні гроші або через проблеми зі страховою компанією є ризик не отримати страхове відшкодування взагалі або отримати його через кілька років. Тобто в даному випадку клієнт свідомо дисконтує суму, яку він повинен був отримати від страхової компанії. Розмір дисконту, як і говорилося раніше залежить від цілого ряду чинників.

Однак, в цілому обидва зазначені нами механізм може бути корисна при настанні страхового випадку.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити