08 Квітня 2019 Новини

Суд не задовільнить позов, пов’язаний з несвоєчасним поданням заяви на виплату страхового відшкодування

Відповідно до ст. 37 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» підставою для відмови у виплаті страхового відшкодування є пропуск строку для подачі потерпілим заяви на виплату страхового відшкодування. У разі завдання матеріальних збитків такий термін становить один рік, а в разі завдання шкоди життю та здоров’ю потерпілого – три роки з моменту настання дорожньо-транспортної пригоди.

На практиці проблеми з подачею заяви виникають з двох причин.  Перша – незнання норм Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» та порядку оформлення виплати страхового відшкодування абсолютною більшістю постраждалих.  Друге – навмисні дії страхової компанії по затягуванню формування необхідного комплекту документів з метою відмови у виплаті страхового відшкодування в подальшому.

Найчастіше проблеми виникають у справах, які «тягнуться» тривалий час.  Наприклад, там, де винуватець оскаржує своє притягнення до адміністративної відповідальності, справа розглядається в декількох судових інстанціях, по ній призначаються судові експертизи. Або, наприклад, у кримінальних провадженнях.  Очевидно, що остаточна постанова або вирок суду про визнання конкретної особи винною може з’явитися в таких випадках після закінчення року.  При зверненні в страхові компанії дуже часто співробітники відділів врегулювання збитків пропонують людям оформити повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, а про заяву на виплату страхового відшкодування мова взагалі не йдеться.  У деяких випадках пропонується оформити заяву після надання документа, що підтверджує вину в ДТП конкретної особи.  Потім потерпілі забувають про цю дрібницю, так як повністю зосереджуються на процесі про притягнення винуватця ДТП до адміністративної або кримінальної відповідальності.  Оплачують юристів, несуть витрати на збір доказів, а потім виявляється, що страхова компанія відмовляє у виплаті страхового відшкодування.

Правомірність таких відмов було підтверджено практикою Верховного Суду. Так, Верховний Суд у справі 465/6315/16-ц постановив, що причини пропуску (наприклад, тривалий розгляд справи про притягнення до адміністративної відповідальності в суді, тривале досудове розслідування, призначення експертиз і інші причини) не мають значення, відмова страхової компанії  через пропуск подачі заяви правомірна.

Тому, необхідно відразу подбати про подачу заяви на виплату страхового відшкодування незалежно від позиції страховика.  Якщо заяву не приймають, пишіть її в довільній формі й відправляйте поштою з описом і зворотним повідомленням.

Що стосується винуватців ДТП, то це теж проблема.  З їхнього боку також необхідно відстежувати дане питання і наполягати, в тому числі і письмово, щоб потерпілий подав зазначену заяву.  Це важливо тому, що терміни пред’явлення позовних вимог до винуватця ДТП складають 3 роки, а терміни на подачу заяви в страхову компанію один рік.  Тобто утворюється діра в два роки протягом яких, в разі відмови у виплаті страхового відшкодування, потерпілий зможе безпосередньо звернутися з майновими вимогами до винуватця ДТП, незалежно від наявності у нього чинного договору цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити