21 Серпня 2018 Новини

СК «Київський страховий дім» оголосила про ліквідацію, що робити клієнтам

10 серпня 2018 року акціонери СК «Київський страховий дім» прийняли рішення про ліквідацію страховика в добровільному порядку. Офіційне повідомлення про це розміщено на сайті компанії. При цьому термін заяви вимог з боку кредиторів встановлений в два місяці. Письмові вимоги кредиторів повинні подаватися за адресою реєстрації страховика (04053, м. Київ, вул. Артема, 37-41). Ліквідатором призначений Кононець В.В.

 

Ситуація є дещо нестандартною, оскільки останнім часом ніхто зі страховиків не йшов таким чином з ринку. Тепер, щоб отримати страхове відшкодування від СК «Київський страховий дім» необхідно письмово звернутися до ліквідатора протягом двох місяців, заявити і обґрунтувати свої вимоги до страховика. У разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредиторів або ухилення від їх розгляду кредитор має право до затвердження ліквідаційного балансу звернутися в суд з позовом до ліквідаційної комісії. Самий ключове питання – наскільки будуть поширені такі випадки. При зверненні до суду необхідно буде доводити обґрунтованість і розмір своїх вимог до страховика. Зробити це буде вкрай складно тим, хто відремонтував автомобіль і не має на руках оцінки. Як буде себе вести в даному випадку СК «Київський страховий дім» також поки залишається питанням, чи будуть людям надаватися документи, оформлені у зв’язку з їх страховими подіями, виходячи з яких розрахунків страхового відшкодування буде проводитися визнання вимог кредиторів з боку страховика. Все це створить серйозні складності для компенсації збитків потерпілим в ДТП.

Потрібно розуміти, що вимоги кредиторів, які не були визнані ліквідаційною комісією, якщо кредитор у місячний строк після одержання повідомлення про повну або часткову відмову у визнанні його вимог не звертався з позовом до суду, вимоги в задоволенні яких кредитору судом було відмовлено вважаються погашеними.

Після закінчення строку для пред’явлення вимог кредиторами ліквідатор складе проміжний баланс, але виплати фактично можна буде почати тільки в разі встановлення факту платоспроможності юридичної особи, що ліквідується (достатності коштів і майна для повного задоволення вимог кредиторів). Якщо грошових коштів і майна для повного задоволення вимог кредиторів недостатньо, то ліквідація здійснюється відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». В такому випадку проводити регламентні виплати буде Моторне (транспортне) страхове бюро України.

Яким чином буде розвиватися ситуація далі поки невідомо, але тим, хто має намір отримати відшкодування збитку, заподіяного в ДТП від СК «Київський страховий дім» потрібно починати роботу з ліквідатором.

Є ще питання з договорами ОСАГО, оформленими СК «Київський страховий дім», які продовжать свою дію після закінчення строку, встановленого ліквідаційною комісією для пред’явлення вимог кредиторів. Очевидно, що значна кількість страхових подій відбудеться після жовтня 2018 р., коли закінчиться зазначений термін, тобто право на відшкодування з’явиться після закінчення строку для пред’явлення вимог з боку кредиторів. Такі вимоги повинні бути погашені за рахунок майна юридичної особи, що залишилося після задоволення вимоги кредиторів, заявлених своєчасно.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити