10 Грудня 2019 Новини

Позиція Верховного Суду з питання забезпечення одного об’єкта двома договорами страхування

8 лютого 2018 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду, розглянувши матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Страхове товариство «Домінанта», прийняв постанову, в якій зазначив таке.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 989 ЦК України страхувальник зобов’язаний при укладенні договору страхування повідомити страховика про інші договори страхування, укладені щодо об’єкта, який страхується (аналогічні положення містяться в пункті 17.3 статті 17 Закону України від 1 липня 2004 року № 1961-IV «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»). Якщо страхувальник не повідомив страховика про те, що об’єкт уже застрахований, новий договір страхування є нікчемним.

Отже, чинне законодавство дозволяє страхувальнику укладати декілька договорів страхування одного об’єкта з різними страховиками. У разі наявності на момент укладення договору страхування іншого чинного договору страхування того ж самого об’єкта від тих саме ризиків, страхувальник зобов’язаний повідомити про це страховика.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити